Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Sikeres volt az ötödik vékonybél-transzplantáció

írta   /   2013-05-22  /   nincs hozzászólás

mutet1Egy ikerpár két tagját érintő, sikeres vékonybél-átültetésről számolt be a kínai média kedden az északnyugat-kínai Senhszi tartomány székhelyéről, Hsziánból. Ez volt Ázsiában az első ilyen műtét.

    A 45 éves betegnél a beültetett szerv működik, az emésztés funkcionál – adta hírül a Hszicsing kórház illetékese, és közölte, hogy a páciens két és fél hét megfigyelés után a napokban elhagyhatja az intézményt.
A nő május negyedikén 155 centiméter hosszú vékonybél darabot kapott ikertestvérétől – tájékoztatott Csao Csing-csuan a tízórás műtétet elvégző sebész főorvos.
Ezt megelőzően a beteget infúziókkal tartották életben, mivel nem tudott enni; vékonybél- és vastagbélelhalás után a testében mindössze 15 centiméter vékonybél működött, ami egy egészséges emberének a negyvenede.
Az élő donor egypetéjű ikertestvére volt, akinek bélszakaszát a szervezete befogadta, s a beteg az életmentő beavatkozást követő hat nap után már mozogni és enni is tudott.
A vékonybél-transzplantáció a szervátültetések legnehezebbjei közé tartozik, mivel a szervezetben erős ellenállást képes kiváltani. A kínai ikrek közti szervátültetés az ötödik volt a világon. A korábbiakat az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Svájcban végezték, közülük három volt sikeres.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Sikeres volt az ötödik vékonybél-transzplantáció QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →