Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát egy ösztrogénellenes gyógyszer

írta   /   2013-12-13  /   nincs hozzászólás

Több mint felére csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a magas kockázatú nők csoportjában egy ösztrogénhormon-ellenes gyógyszer – állapították meg brit kutatók egy nagyszabású nemzetközi tanulmányban.

mellrak4 Az anasztrozol hatóanyagú szer az aromatáz-inhibitoroknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Jelenleg előrehaladott emlőrák kezelésére alkalmazzák olyan nőknél, akik túl vannak a menopauzán. A szer a szervezet által termelt ösztrogén hormon mennyiségének csökkentése által fejti ki hatását, az aromatáz nevű enzim gátlásával.
A The Lancet című orvosi folyóiratban és az amerikai emlőrákkutatók San Antonióban folyó éves tanácskozásán bemutatott tanulmányukban a Londoni Queen Mary Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy más ösztrogénblokkolókhoz hasonlóan alkalmazható-e az anasztrozol a mellrák megelőzésére olyan, menopauzán túl lévő nők esetében, akiknél magas a mellrák kockázata, például a BRCA génmutációt hordozzák.
A szakemberek négyezer magas mellrákkockázatú nőt vontak be vizsgálatukba a világ számos pontjáról: 1920 résztvevő naponta kapta az anasztrozolt, 1944-en csupán placebót. Mintegy öt éven át követték őket, amikor a résztvevők 70 százaléka még mindig szedte a szert, illetve a placebót.
Öt év után az anasztrozolt szedők közül 40 nőnél fejlődött ki a mellrák, a placebócsoportból 85 résztvevőnél. Hét év után az előbbi csoportban a betegek 2,8 százalékánál, az utóbbiban 5,6 százaléknál jelent meg a betegség.
A kutatók szerint az anasztrozol hatékonyan, kevés mellékhatást kiváltva csökkenti a mellrák megjelenésének esélyét a magas kockázatú, menopauza után lévő nőknél. Ezért a szer használata a betegség megelőzésére lehetőséget biztosít arra, hogy ne az emlőeltávolítás legyen a megelőzés egyetlen eszköze.
Jack Cuzick professzor, a kutatás vezetője a BBC News-nak elmondta, hogy ” ez a típusú gyógyszer sokkal hatékonyabb, mint a korábbi hasonló szerek, például a tamoxifen, és létfontosságú, hogy kevesebb a mellékhatása.”

http://www.bbc.co.uk/news/health-25346638

hirdetés

az oldal QR-kódja

Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát egy ösztrogénellenes gyógyszer QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →