Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Diabetológia  >  jelenlegi cikk

„Kettő az egyben, 2-es típusú cukorbetegeknek”

írta   /   2013-03-07  /   nincs hozzászólás

Új kombinációs készítményt fogadott be az OEP

A legtöbb 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegnek több mint egy gyógyszerre van szüksége vércukorszintje csökkentéséhez a betegség komplex jellege miatt. 

Számukra jelent hatékony könnyebbséget az a januártól már társadalombiztosítási támogatással is elérhető készítmény, amely két hatóanyagot tartalmaz egy tablettában.

A cukorbetegség napjainkban jól ismert, igen elterjedt népbetegség, amely világszerte mintegy 366 millió embert érint. Magyarországon a cukorbetegek száma 600 ezer és 1 millió közötti főre tehető. A betegek kb. 85-95 százaléka 2-es típusú diabéteszben szenved, amely többek között a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás következménye, s akkor alakul ki, amikor a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukor-csökkentő hatását megfelelőképpen kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.

A cukorbetegek száma az elmúlt 20 évben megduplázódott. A diabétesz megfelelő kezelés nélkül hosszú távú súlyos szív-érrendszeri problémákhoz, illetve egyéb szövődményekhez vezethet, ezért az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek számára kiemelten fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése és amennyiben szükséges, gyógyszeres kezelés biztosítása.

Napjainkban számos kutatás folyik olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek könnyebbé teszik a cukorbetegséggel való nap-mint-nap történő együttélést. Ilyen a januártól már társadalombiztosítási támogatás keretében elérhető, naponta kétszer alkalmazandó készítmény is, amely nagy segítséget jelent a nem megfelelően kontrollált betegek számára. Az új kezelés két antidiabetikus készítmény – egy új DPP-4 gátló és egy hagyományos terápia – kombinációját tartalmazza egyetlen tablettában. A kezelés diétával és testmozgással kiegészítve alkalmazandó.

A befogadást alátámasztó klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az új, „kettő az egyben” készítmény hatékonyan csökkenti a hemoglobin A1C szintet, amely a vérvételt megelőző 2-3 hónap vércukorkontrolljáról ad információt. Emellett kedvező mellékhatásprofillal rendelkezik, és testsúlyváltozást nem okoz.

hirdetés

az oldal QR-kódja

„Kettő az egyben, 2-es típusú cukorbetegeknek” QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →