Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Zenei útravaló az Operaháztól 2014 első fővárosi újszülöttjének

írta   /   2014-01-01  /   nincs hozzászólás

 Az év első fővárosi újszülöttjét köszöntötte a Magyar Állami Operaház nevében Ókovács Szilveszter főigazgató, aki A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban szerdán adta át az Útravaló című CD-t a 0 óra 16 perckor született kisfiú, Fiala Milán Dániel szüleinek.

fovarosbaba2   Az Operaház először 2013. január elsején gyarapította a babacsomagot az Útravaló című CD-vel. A felvételből mindkét alkalommal 100 ezer példány készült, és az év során minden magyarországi és a határon túli magyar családokban világra jött gyermek megkapta, illetve megkapja a lemezt.
“2013-ra a legszebb operák, balettzenék részleteiből válogattunk. Úgy gondoltam, hogy 2014-re a 160 éve alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának felvételeiből nyújtunk át egy csokrot. Az együttesben a dalszínház muzsikusai játszanak, a darabok vékonyabb-vastagabb szállal kötődnek az opera műfajához is” – mondta el az MTI-nek Ókovács Szilveszter.
A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális – ezen belül zenei – nevelését kiemelt feladatának tekinti, a CD is ezt a törekvést támasztja alá. A koncertfelvételekről Mozart Varázsfuvolájának nyitánya, Brahms I. Magyar tánca Christoph Eschenbach, A diótörő virágkeringője pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagya, Pinchas Steinberg vezényletével csendül fel. A rózsalovag szvitet a tehetséges fiatal Juraj Valcuha irányításával adják elő – emelte ki a főigazgató.
“Nem mindegyik kifejezetten baba darab, de a szülőkhöz is akartunk szólni. És némelyik tétel egy csecsemő számára is kedves lehet, a mi első gyerekünket például Schubert Pisztráng ötösére ringattuk, az se annyira könnyű zene, mégis +bejött+ neki. A lemezen van egy hely ahová beragasztható a gyerek képe, így szép emlék marad” – tette hozzá.
A lemezre került még Chopin cisz-moll noktürnje, ezt Tzimon Barto játssza, megszólal Liszt Szerelmi álmok című darabjának átirata Jurij Szimonov, Sibelius Valse Tristje Leif Segerstam pálcája alatt. A XVII. Magyar táncot Győriványi Ráth György dirigálja. Az Egmont nyitányt Kovács János vezetésével játssza az együttes. Bach d-moll partitájából Kelemen Barnabás hegedül. Felesége, Kokas Katalin hegedűművész, Hanna és Gáspár mamája írta a CD ajánlását. “Úgy gondolom – és ez azóta sem változott -, hogy az emberiség sorsának alakulása elsősorban az édesanyákon múlik” – hangsúlyozta, hozzátéve: “…van valami, amelyben megingathatatlanul hiszek: a művészet erejében. A több száz éves európai, klasszikus zenei kultúra hagyományában. Ezek a hangok a lélek olyan mélységébe jutnak el, ahová más nem. A zene felemel, megtisztít, megnyugtat, érzéseket kelt, gazdagít, harmóniára törekszik az első pillanattól fogva…” – fogalmazott Kokas Katalin.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Zenei útravaló az Operaháztól 2014 első fővárosi újszülöttjének QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →