Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Vizsgálatok szerint több a rákkeltő anyag a csempészett cigarettákban

írta   /   2013-11-02  /   nincs hozzászólás

 Az illegálisan forgalmazott dohányárukban többször annyi rákkeltő anyagot találtak a szakemberek, mint a dohányboltokban kapható termékekben – mondta el az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője.

cigarettaonkológia  Beregszászi Tímea a múlt évi vizsgálatok idén publikált eredményét ismertetve közölte, hogy legális forgalomban kapható és csempészett cigaretták füstjét hasonlították össze, azok kémiai összetevőit és toxicitását vizsgálva, fémeket, illékony szerves vegyületeket, illetve poliaromás szénhidrogén-vegyületcsoportokat néztek.
Kiderült, hogy a fémek közül a kadmium négyszer nagyobb mennyiségben volt jelen az illegális termékekben, a benzolból, amely szintén erősen rákkeltő anyag, ötven százalékkal többet mutatott ki a vizsgálat, mint a legális forgalomban lévőkben.
Beregszászi Tímea hangsúlyozta, a legálisan forgalmazott dohányárukban is vannak egészségkárosító anyagok, de a csempészett cigarettákban ezek jóval nagyobb mennyiségben mutathatók ki.
Az eltérés a dohány termesztésének és kezelésének körülményeiben keresendő, illetve abban, hogy a csomagolásnál nem tartják be a higiénés szabályokat – ismertette Beregszászi Tímea. Míg a legális forgalomban kapható dohányáruk nyomon követhetők a termesztéstől a gyártáson át a csomagolásig, addig az illegálisan forgalomba kerülő termékeknél nincs meg ez a kontroll – mondta a szakember.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Vizsgálatok szerint több a rákkeltő anyag a csempészett cigarettákban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →