Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Vizet osztanak a fővárosban, vonatokon, locsolják az utakat, egy órával később zárnak a strandok

írta   /   2013-07-24  /   nincs hozzászólás

Szerda reggeltől vizet osztanak, és locsolják az utakat, villamossíneket a fővárosban a hőség miatt.

  A  Fővárosi Vízművek a hőségriasztás ideje alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt, hűtött zacskós vizet oszt. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói naponta kétszer 12 órás műszakban járják a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket. Éjszaka a  budapesti főútvonal-hálózatot hűtik. A közleményben megjegyzik, hogy az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet a hőségben. A társaság a BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között locsolja a villamossíneket a meghatározott vonalakon és gyakorisággal. A tájékoztatás szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok a szokásosnál egy órával tovább tartanak nyitva, emellett ingyenes vízballonokat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra.

strand A Főkert Nonprofit Zrt. fokozottan ellenőrzi a kezelésében lévő 106 ivókút működőképességét. A megrongált, nem működő szerkezeteket a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen lehet jelezni. A kommunikációs igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürdeni. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kedden közölte, hogy szerdától másodfokú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos a várható meleg idő miatt. Erre azért lesz szükség, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét. A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 Celsius-fok körül alakulhat.

Vízet oszt a GYESEv is A szerdával életbe lépett hőségriadó miatt ismét vizet oszt utasainak a GYSEV Zrt. is.

    Rázó László jelezte: reggeltől munkatársaik két nagyobb állomáson – Sopronban és Szombathelyen – kínálják ásványyvízzel az utazókat. Emellett az Intercity járatokon és a regionális közlekedésben részt vevő vonatokon is kaphatnak palackos ásványvizet az utasok a GYSEV Zrt. jegyvizsgálóitól. Hozzátette: a vasúttársaság kéri, hogy a hosszabb távra induló utasok vigyenek magukkal egy-két liter folyadékot. Egyben jelezte: a hőségriadó végéig tart a vízosztási akció. A nagyobb pályaudvarokon a MÁV is vizet oszt az utasoknak a hőség miatt, és szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezet be – közölte a vasúttársaság.

A MÁV délelőtt 10 órakor a budapesti úgynevezett fejpályaudvarokon és a tizenkét nagyobb vidéki állomáson kezdte meg a vízosztást. Először a budapesti Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron lehetett átvenni az ingyenes literes ásványvizet, majd fokozatosan bekapcsolódott a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomás. A MÁV-Start azt javasolja az utasoknak, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdjék meg utazásukat. A vasúttársaság a kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyekre légkondicionált InterCity kocsikat közlekedtet. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a sínszálak hőmérsékletét a kritikus pontokon, ha az eléri vagy meghaladja a 45 Celsius-fokot, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Ha pályadeformáció jelei mutatkoznak, akkor a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be. Hozzátették, hogy a felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, emiatt felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, sérülés előfordulhat a nagy melegben. A szabadban dolgozó vasutasok számára folyamatosan biztosítják a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket, ők megfelelő védőfelszerelést, ásványvizet és óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak.

 

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Vizet osztanak a fővárosban, vonatokon, locsolják az utakat, egy órával később zárnak a strandok QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →