Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Viselsz ma valami pirosat?

írta   /   2013-02-01  /   nincs hozzászólás

Ha bárkit megkérdezünk, hogy miben halnak meg leggyakrabban a férfiak, mindenki azonnal és pontosan válaszol: koszorúér-betegségben, infarktusban, esetleg agyvérzésben, vagyis a halál oka valamilyen szív- és érrendszeri betegség. Ha megkérdezzük, hogy milyen betegség következtében fejezi be életét a legtöbb nő, a válasz – némi gondolkodás után – általában az, hogy haláluk oka valamilyen rosszindulatú daganat, például emlőrák.

A valóság viszont az, hogy 2005-ben a nemzetközi statisztika szerint 17.5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalál vagy agyi érkatasztrófa – szélütés – következtében és ezek fele nő volt. Az Európai Unióban több nőt öl meg a szív-és érbetegség, a hölgyek 55 %-át , mint férfit, akiknek 43 %-a hal meg koszorúér-betegségben. Nálunk még rosszabb a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 %-át szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 %-ban felelősek a halálozásért. A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében.

A Szív Világszövetség, mely az egész világon küzd a szív-és érrendszeri betegségek ellen, globális mozgalommá szélesítette azt a programot, melynek magyar elnevezése: Pirosban A Nőkért, vagyis PAN.

A PAN alapvető célja annak tudatosítása, hogy a szív-és érbetegségek férfiakra és nőkre egyformán veszélyesek, sőt a hölgyek kockázata nagyobb, mint a férfiaké. A PAN szervezői azt szeretnék, hogy ez a mozgalom szétterjedjen az egész társadalomban. Ne kampány legyen, hanem beépüljön mindenki tudatába és folyamatosan érvényesüljön mindennapjainkban.

Szív Világszövetség Pirosban a Nőkért mozgalmának Viselj pirosat! napja alkalmából, amelyet idén február elsején tartanak világszerte és Magyarországon is, arra kérik a mozgalomhoz csatlakozókat, hogy viseljen valami pirosat: sálat, kendőt, nyakkendőt, jelvényt.

Forrás: MTI, pirosbananokert.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Viselsz ma valami pirosat? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →