Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok – 2013. július 12. – 2013. július 13.

írta   /   2013-07-12  /   nincs hozzászólás

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok a középkori Visegrád, a gazdag királyi város fénykorának hangulatát, Károly Róbert és Nagy Lajos királyok uralkodásának idejét eleveníti fel lovagi tornákkal, mesterség-bemutatókkal, előadásokkal és középkori vásári forgataggal.

A történelmi hűség következetes és szigorú betartásával a Palotajátékok nemcsak méreteiben, hanem egyediségével is Magyarország egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvényének számít. A programsorozaton több mint ezer, korhű ruhába öltözött kosztümös szereplő vesz részt.

palotajátékok

Állandó programok:
középkori kikötő és hadi tábor a Duna parton a kápolna közelében
középkori vásár, régi mesterségek bemutatója a királyi palota előtt a Fő utcán
Középkori gyerekjátszóház és kézműves foglalkozások
A platánsor és a parkoló közötti területen XIV-XV. századi katonai tábor, ahol a sátrakban megtekinthető a kor fegyverzete, viselete. A táborban ki lehet próbálni a lovaglást, íjászatot, lándzsavetést, csatacsillag dobást.
A parkszínpadon történelmi táncbemutatók, régizene koncertek
A királyi palotában középkori babakiállítás és vásár
A Salamon-toronynál vásári komédiák
A Fellegvárban középkori ostromszer bemutató, Szent Korona kiállítás, királytalálkozót bemutató panoptikum.

Királyi menet:
A fesztivál minden napján délelőtt királyi menet indul a katolikus templomtól a királyi palotáig. A színpompás menetben látható a cseh király és fia a morva őrgróf bajvívó vitézeikkel, a lengyel király lovagjai élén, a magyarok királya főrangú emberei kíséretében, címeres fegyverzetben. A királyok útján több száz vitéz, apród és vásári komédiás követi őket a nagyszámú vendégsereg, utcai árus, középkori műhely és vendéglátók tömegén keresztül. Ezzel kezdetét veszi a feledhetetlen nap, a látványosságok események áradata.

Lovagi tornák:
A palota udvarán kialakított pályán naponta többször másfél órás lovagi tornát nézhet végig a közönség. A hadijátékokat lovas és gyalogos íjászok nyitják meg, akik nyilak záporát zúdítják az ellenségre. A torna során idegen lovagok, csehek, lengyelek, bajorok, olaszok küzdenek meg egymással, valamint a magyar Szent György lovagrend tagjaival. A tornákon lovas és gyalogos fegyverforgatók harca; kard, lándzsa, csatacsillag bevetése láthatóak a folyamatos párbaj és csata jelenetekben, valamint íjászok, királyi solymászok, gyönyörű udvarhölgyek, számszeríjászok, itáliai zászlósok versengése és lovasbemutatók tekinthetőek meg.
Külön műsorszám a Lovagi hétpróba és a Toldi verseny.

Középkori vásár és forgatag:
A palotajátékokhoz kapcsolódó, a középkori vásárok hangulatát idéző kísérőrendezvények ingyenesek. A királyi palota előtt található Fő utcában a régvolt mesterségek művelői mutatják be és árulják termékeiket. Játszóház és kézműves foglalkozások is várják a gyerekeket, míg a parkszínpadon bábelőadások, vásári komédiások, mutatványosok, táncbemutatók, régi zenei koncertek szórakoztatják a látogatókat. A XIV-XV. századi korhű katonai táborban a lovaglást, az íjászatot és a lándzsavetést próbálhatják ki az érdeklődők.

A palotajátékok valamennyi programja a lovagi tornyapálya kivételével ingyenes.
Jegyárak: 1600-3500 Ft (előadásoktól függően), 100-900 Ft (gyerek).

Forrás:port.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok – 2013. július 12. – 2013. július 13. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →