Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Veszélyben Sanghaj fenntarthatósága a lakosság növekedése miatt

írta   /   2014-01-15  /   nincs hozzászólás

Sanghaj lakosságának növekedése komoly mértékben veszélyezteti a kelet-kínai metropolisz környezetének fenntarthatóságát – derül ki egy friss jelentésből.
CHINA-ARCHITECTURE-TOWERA városi tájékoztatási hivatal összeállításában 24 milliós város elmúlt évekbeli fejlődésének környezetre gyakorolt hatását vizsgálta.
Sanghaj 2008 és 2012 közötti gazdasági statisztikái rendkívüli fejlődési ütemre mutatnak rá, hatalmas beruházásokkal, gyors urbanizációval, a városi és a migráns lakosság számának növekedésével. Világváros jellege, gazdasági központ szerepe, kedvezményes politikái, az átlagosnál magasabb életszínvonala miatt a metropolisz mindig is kiemelt célpontja volt a belső migrációnak, és Kínán belül a legtöbb külföldi is itt él.
A lakosság növekedése ugyanakkor komoly mértékben károsítja a város környezetét, és megkérdőjelezi a gazdaság növekedésének fenntarthatóságát is.
Sosem látott mennyiségű gépjármű száguld például az utakon és szennyező gyár működik ma Sanghajban, miközben a környezet védelmére fordított kiadások nem nőnek – mutat rá a hivatal jelentése. A 2012 során a város bruttó hazai termékének (GDP) mindössze 2,8 százalékát fordította környezetvédelemre, amely a 2008-as értéknél is kevesebb.
Ha a városi vezetés nem fordít több pénzt a környezeti problémák kezelésére, az hosszú távon katasztrófához vezethet – figyelmeztet a tanulmány.
A dokumentum szerint a város levegője minden korábbinál szennyezettebb, az egészségre legártalmasabb, 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű úgynevezett finom porszemcsék aránya tavaly januárban és decemberben is rekordot döntött. A vizek szennyezettsége is mind nagyobb problémát jelent: a folyók és tavak több mint fele veszélyes mértékben szennyezett, és a vizek környezetének talaja is mérgező anyagokkal teli. A föld minőségén túl annak mennyiségével is gondok adódnak: a fokozódó mértékű beépítettség miatt a város mezőgazdasági termelőterülete évről évre két számjegyű mértékben csökken, 2012 végén mindössze 2 600 négyzetkilométert tett ki. A helyzet kezelésére konkrét cselevési tervet kell a városvezetésnek összeállítania, és ehhez megfelelő pénzügyi alapokat biztosítania – tanácsolja a jelentés.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Veszélyben Sanghaj fenntarthatósága a lakosság növekedése miatt QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →