Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Vese Világnapja – a veseelégtelenség korai jeleire hívják fel a figyelmet a szakemberek

írta   /   2013-03-14  /   nincs hozzászólás

A Vese Világnapja alakalmából szervezett rendezvényeken a szakemberek országszerte igyekeznek felhívni az emberek figyelmét az akut veseelégtelenségre és a betegség megelőzésének lehetőségeire.

Minden év márciusának második csütörtökén tartják a vese világnapját. Az idei kampány célja, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk az akár éltet is veszélyeztető akut veseelégtelenségnek, mely bár néhány nap alatt alakul ki (leszámítva, ha baleset vagy sérülés következménye), nem minden előjel nélkül jelentkezik, melyek felismerésével akár meg is előzhető a baj. Az akut veseelégtelenség tünetei közé tartozik a beteg végtagjainak és arcának puffadása, az ödémaképződés, az aluszékonyság, a hányinger és a hányás, felléphet továbbá szívelégtelenség, magas vérnyomás, és tüdőödéma is kialakulhat. A betegség szövődményei közül meg kell említeni a gyomorfekélyt, a szívburokgyulladást és a tüdőgyulladást.
A betegséget vér- és vizeletminta elemzésével, ultrahang vizsgálattal, MRI-vizsgálattal, húgyhólyag- és húgyvezeték-tükrözéssel diagnosztizálják.

Az akut (heveny) veseelégtelenség kezelésének célja egyrészt a hirtelen keletkezett, életveszélyes állapot elhárítása, másrészt a veseelégtelenséget kiváltó ok kezelése. A veseműködést vízhatjók adásával igyekeznek megindítani. nagyon fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott folyadékbevitelre, illetve az optimális kalóriatartalmú, fehérjeszegény táplálkozásra.

Ha a vérben mért salakanyagok szintje egy bizonyos értéket meghalad, vagy a szokásos kezelés nem bizonyul hatékonynak, vesepótló kezelés (dialízis vagy művesekezelés) válik szükségessé.

Ma Magyarországon már közel 600 ezer ember szenved a vesebetegség valamely stádiumában, ráadásul ez a szám folyamatosan, évente 3-4 százalékkal növekszik. A vese legfontosabb feladata, hogy a vérbe bekerülő anyagcseretermékeket, méreganyagokat kiszűrje, és eltávolítsa a szervezetből. A veseelégtelenség akkor lép fel, amikor a vesék valami miatt már nem tudják ezt a funkciót maradéktalanul ellátni. Az akut vesebetegség akkor áll fenn, ha a vesék működése rohamosan romlik, majd teljesen leáll.

Világnaphoz kapcsolódó rendezvények:

Világnapi Meglepetés Budapesten
Dátum: 2013. március 14. 16.00
Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont földszintje (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

Plakátkiállítás Budapesten
A megnyitó dátuma: 2013. március 14. 16.45
Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emelete

Tanácsadás, szűrés a világnapi akciónapon Székesfehérváron
Figyelemfelhívó akciónapot szervez a BBraun Avitum 9. Dialízisközpont és a Szent György Kórház nefrológiai csapata, Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával a vesebetegségek, vesekárosodás megelőzésére az Alba Plazaban 2013. március 14-én 10.00-14.00 között.

Lakossági fórum a krónikus veseelégtelenségről
A fórum helyszíne: Korzó Bevásárlóközpontban (4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.)
A fórum időpontja: 2013. március 14. 14.00 óra

Tudományos ülés: nefrológia a mindennapokban
A  Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó  Tudományos Bizottsága2013. március 14-én (csütörtökön) 14.00 óraikezdettel tudományos ülést szervez.

Az alábbi linkre kattintva elérheti az idei Vese Világnap teljes programsorozatának rendezvényeit és részletesen olvashat az említett programokról: Vese Világnapi programok országszerte

Forrás: partnerünk, WEBBeteg.hu, vesebetegseg.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Vese Világnapja – a veseelégtelenség korai jeleire hívják fel a figyelmet a szakemberek QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →