Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Vércukormérő okoslencse a Guglitól

írta   /   2014-01-17  /   nincs hozzászólás

Folyamatos cukormérésre alkalmas kontaktlencsét fejleszt a Google, a prototípust a fejlesztők hivatalos blogján mutatták be.

lencsecukorA Google kiemelten innovatív fejlesztésekkel foglalkozó csapata hivatalos blogján jelentette be, hogy folyamatos cukormérésre alkalmas kontaktlencsét fejleszt. A csapat hosszútávú célja nem titkoltan egy általános kontaktlencse-szenzor kifejlesztése – mivel a könnyben nagyon sokféle biomarker molekula megtalálható -, de szerencsénkre a prototípus pont a könny cukortartalmát képes mérni.

Az ismertetett, most még csak tesztfázisban lévő prototípus egy dupla lencse, amely a két lencseréteg közé ágyazott miniatürizált szenzor segítségével méri a könny cukorszintjét. A szenzor másodpercenként egy mérést végez, a mért adatokat továbbítja egy külső vevőhöz (pl. okostelefonhoz). További funkciója, hogy amennyiben kritikus értéket észlel, egy felvillanó LED segítségével figyelmezteti a felhasználót.

A beépített szenzor körül egy emberi hajszálnál vékonyabb antenna is található, amely vezeték nélküli energiatovábbításra szolgál. A lencse ugyanis beépítve nem tartalmaz áramforrást, helyette egy legfeljebb tíz centiméterre lévő – akár szemüvegszerűen viselt -, gigahertzes hullámsávban sugárzó egység szolgáltatja a működéshez szükséges energiát.

Hogy a vér cukorszintjére más, alternatív helyekről vett mintákból következtessünk, nem új gondolat. Hasonló lencséket más cégek (például a színváltó lencse a Microsoft-tól) is fejlesztenek, ahogy a nyál cukortartalmának mérése is felbukkant már a hírekben. Sajnos termék még egyikből sem lett. Annyi bizonyos, hogy a nyál vagy a könny cukorszintje elég jól mutatja a vér cukorszintjének változását (persze hogy a gyakorlatban mennyire fog megbízhatóan működni, az a jövő zenéje, elvégre a szöveti szenzoroknak is vannak gyenge pontjai).

A Google szerint az okos kontaktlencse fejlesztése még korai fázisban van, de már klinikai teszteket is végeznek. Szorosan együttműködnek az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelettel (FDA), illetve más szakértőkkel, hogy a prototípusból mihamarabb piaci termék legyen. Hajrá, Google!

Forrás: szakmai partnerünk, Egy Csepp Figyelem Alapítvány

hirdetés

az oldal QR-kódja

Vércukormérő okoslencse a Guglitól QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →