Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Van képed hozzá?! – Konferencia az online bántalmazásról

írta   /   2013-04-15  /   nincs hozzászólás

A KommON Magyarország első kommunikációs szakkollégiumaként, felelősséget vállalva a társadalmi problémák felismerésében és a megoldáskeresésben, konferenciát szervez, melynek témája a cyberbullyingjelensége.

Mi az a cyberbullying?

A cyberbullying (online bántalmazás) internetes felületeken megvalósuló szándékos tevékenység, melynek célja a bántalmazott megalázása, megszégyenítése, közösségből való kiközösítése. Az elkövető kiléte az esetek jelentős részében ismeretlen marad, hiszen az internetes kommunikáció személytelen, a felhasználók arctalanok. A cyberbullyingra jellemző az agresszió és a kegyetlenség, mellyel érzelmi terrorban tartják és társadalmilag ellehetetlenítik az áldozatot. A bántalmazottak és az elkövetők döntő többsége tinédzserkorú.

Miért fontos konferenciát szervezni a témában?

A cyberbullying új keletű probléma, mely az elektronikus kommunikáció és a közösségi oldalak széles körű elterjedésével együtt jelent meg. Ennek következtében nincs elegendő adekvát tudományos válasz a jelenség megelőzésére és orvoslására. A KommON azonban fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és hozzáértő szakemberek segítségével részt vállaljon annak kezelésében.

A konferecia előadói:

 • Reményiné Csekeő Borbála, pszichológus, a Kék Vonal szakmai vezetője
 • Schmidt Andrea, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója
 • dr. Baracsi Katalin, jogász, Safer Internet Program képviselője
 • Christopher R. Martin, kommunikációkutató
 • dr. Dojcsák Dalma, jogász, az ELTE-ÁJK doktorandusz hallgatója

A konferencia témái röviden

A konferencián öt előadás és két kerekasztal-beszélgetés kap helyet.

 • Előadóink között szerepel a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (116-111 Lelkisegély-vonal 116-000 Eltűnt Gyerekek Vonala) szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála, pszichológus, aki bemutatja az Alapítvány lelkisegély-vonalán szerzett közvetlen tapasztalatait és a megoldás lehetőségeit.

 • A fiatalok online bántalmazásának megismerésére készült egy nemzetközi kutatás, a Tabby projekt. Schmidt Andrea, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója a kutatás tapasztalatait és a levonható tanulságokat fogja ismertetni.

 • Vendégelőadónk lesz továbbá a Safer Internet Program egyik oktatója, dr. Baracsi Katalin. A Program célja az Internet és az online technológiák használatának biztonságosabbá tétele, különösen a gyermekek számára, továbbá a jogellenes és káros online tartalmak elleni küzdelem.

 • Konferenciánkon előad majd Christopher R. Martin, kommunikációkutató, aki elmondja, mit tesznek a cyberbullying problémájának megelőzése és kezelése érdekében az Egyesült Államokban.

 • Ötödik előadásunk a cyberbullying jelenségének jogi vetületeivel és a jogérvényesítés lehetőségeivel foglalkozik. Előadónk dr. Dojcsák Dalma jogász, az ELTE-ÁJK doktorandusz hallgatója.

Az előadások mellett két kerekasztal-beszélgetést is tartunk. Az egyikben magát a cyberbullying jelenségét elemzik, a másik moderált beszélgetés során pedig a ,,Cyberbullying az adatvédelem és az internetes felhasználói szokások változása tükrében” témában hallgathatjuk meg a szakemberek véleményét.

A “Kerekasztal-beszélgetés a cyberbullyingról” szakmai résztvevői:

 • Pollák Éva, pszichológus, családterapeuta
 • Schmidt Andrea, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója
 • dr. Fehér Katalin, újmédia-kutató, a BGF Kutatóközpont tudományos főmunkatársa
 • Reményiné Csekeő Borbála, pszichológus, a Kék Vonal szakmai vezetője
 • dr. Baracsi Katalin, jogász, Safer Internet Program képviselője

A “Kerekasztal-beszélgetés a cyberbullying az adatvédelem és az internetes felhasználói szokások változása tükrében” szakmai résztvevői:

 • dr. Dojcsák Dalma, jogász, az ELTE-ÁJK doktorandusz hallgatója
 • Hideg Róbert, adatvédelem és online veszélyek specialista
 • Joanelli Tamás, a Be Social vezetője

Kiknek ajánljuk a konferenciát?

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, különösen az általános iskolai és középiskolai tanárokat, illetve azokat, akik tudományosan érintettek a témában, így a pedagógia, pszichológia, szociológia, kommunikáció szakos hallgatókat, szakembereket, valamint a jogtudomány képviselőit. Külön örömmel várjuk továbbá az aggódó és tájékozódni kívánó szülőket és az érdeklődő tinédzsereket is.

Hol és mikor?

A konferencia időpontja: 2013. április 23. , 14:00 – 19:00

Helyszíne: Magyar Telekom Székház, Konferenciaterem (1013 Budapest, Krisztina körút 55.)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Van képed hozzá?! – Konferencia az online bántalmazásról QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →