Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Vakvezető kutyákra és tűzifaosztásra költene a magyar facebookozó

írta   /   2013-11-20  /   nincs hozzászólás

facebookkorhaz“Mit támogatna, ha lenne 5000 forintja?” Ezt a kérdést tette fel a Facebook-felhasználóknak a Nonprofit Információs Oktatási Központ (NIOK). A válaszolók legnagyobb hányada kórházi eszközök beszerzésére áldozna, de a legnépszerűbbek között volt a fogyatékos gyerekek számára kialakítandó eszközkölcsönző ötlete is. A menekültek jogainak védelme viszont szinte senkit sem hozott lázba.- írja a hvg.hu.

Hagyományosan a karácsony előtti időszakban nyitottak az emberek anyagi áldozatra. A NIOK kilenc kérdéses kérdőívben próbálta megtudni, hogy milyen ügyet támogatnának valamilyen adománnyal az emberek.

1106 felhasználó mondta el véleményét, akiknek alig 19 százaléka járulna hozzá pénzzel az általa fontosnak tartott célok megvalósulásához. A válaszolók 60 százaléka legszívesebben önkéntes munkával támogatná a számára szimpatikus kezdeményezéseket, míg 22 százalékuk valamilyen tárgyi felajánlással vagy szolgáltatással fejezné ki szimpátiáját – mondta Gerencsér Balázs a NIOK vezetője.

Kizárólag a zöld és szociális témák érdekesek

A kitöltők közel fele (46%) az egészségügyi és szociális területre áldozna szívesen, a környezet-, természet- és állatvédelem a válaszadók 36 százalékának fontos. A Facebook-közösség az eredmények szerint nem különösebben tart fontosnak mást: alig 2 százalék támogatná a kultúra, művészetek, hagyományőrzés területét, 3 százalék a sport, a pihenés, a szabadidő területét. Az oktatás, a kutatás, a tudományos fejlesztés is csak 6 százalék számára volt támogatásra méltó, a településfejlesztés, gazdaságfejlesztés, állampolgári jogok területét összesen 7 százalék támogatná.

Vakvezető kutyák képzése, vagy tűzifaosztás a rászorulóknak?

A válaszolók konkrét „projektek”, fejlesztési ötletek közül is választottak, melyek kialakításánál igyekeztünk lefedni a ma hazánkban támogatható területek összességét – mondta Oprics Judit, a NIOK projektmenedzsere. A Facebook-társadalom tagjai összesen 72 ilyen lehetőség közül választhatták ki, hogy melyiket támogatnák a legszívesebben.

A legnépszerűbb a kórházi eszköz vásárlása daganatos gyerekek gyógykezeléséhez témakör volt – aki találkozott e kérdéssel, azok 85 százaléka (azaz majdnem mindenki) be is jelölte, mint támogatandó projekt. Az emberek legnagyobb részét „megérintette” még a tűzifaosztás, az árva gyerekek nyelvórái, valamint a vakvezető kutyák kiképzése elképzelések. Volt viszont, ami szinte senkit sem érdekelt. A magyar fociedzők külföldi tanulmányútját és a homoszexuális férfiak üldözéséről készülő filmet alig páran tartották fontosnak.

Mire és hogyan költik el?

A NIOK másik újszerű kezdeményezése egy korszerű közösségi adományozó oldal indítása, ahol valódi célok, valódi szükségletek találkozhatnak a támogatókkal. Az oldalra civil szakemberek által előzetesen megvizsgált, valós támogatási igények kerülhetnek fel, melyek megvalósítását minden támogató folyamatosan figyelemmel kísérheti majd, azaz „tényleg tudhatjuk majd, hogy mire és hogyan költik el támogatásunkat” – hívta fel a figyelmet Gerencsér Balázs, aki kiemelte: jelenleg a november 19-én összesen 9 projekttel induló http://www.adjukossze.hu az egyetlen magyar közösségi adományozó oldal, ahol az átláthatóság mellett a minőségbiztosítás is jelen van.
forrás: hvg.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Vakvezető kutyákra és tűzifaosztásra költene a magyar facebookozó QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →