Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

USA – A vártnál tízszer kevesebben kötöttek új egészségbiztosítást a kormányzati weboldal meghibásodása miatt

írta   /   2013-11-13  /   nincs hozzászólás

Az Obama-kormány által kívánatosnak vélt félmillió helyett az 50 ezret sem éri el azoknak a száma, akik az erre a célra létrehozott szövetségi weboldalon keresztül októberben csatlakoztak az amerikai magánalapú egészségbiztosítási rendszerhez – közölték kedden nem hivatalos értesülésekre hivatkozva amerikai napilapok.healthcare

A The Wall Street Journal szerint az újonnan szerződöttek száma az 50 ezerhez, a The Washington Post szerint pedig a 40 ezerhez áll közelebb.
Az új amerikai egészségügyi törvény, amelynek céljai közé tartozik, hogy több tízmillió, korábban különböző – anyagi vagy egészségügyi – okok miatt kívül rekedt amerikaira kiterjessze a magán-egészségbiztosítás rendszerét, október 1. óta teszi lehetővé az új jelentkezők csatlakozását. A kudarc fő oka, hogy súlyos működési zavarok léptek fel a feliratkozásra szolgáló HealthCare.com weboldal működésében, amelyek elhárítását a kormányzat tisztségviselői a hónap végére ígérik.
A rendszerrel sikerrel csatlakozók hivatalos számát az ígéretek szerint a héten teszi közzé az amerikai kormány. A HealthCare.com elvileg 36 államban tenné lehetővé az új egészségbiztosítási szerződések megkötését. Az eredeti elképzelések szerint a március végén lezáruló, nyílt feliratkozási időszak végére mintegy 7 millió új magánbiztosítottal számoltak – írta a The Wall Street Journal. A The Washington Post emlékeztetett rá: a kormányzat arra számít, hogy a rendszerhez való újonnan csatlakozók száma néhány év alatt elérheti a 22 milliót.
A lapok által idézett kormányzati közlés szerint 50 államban eddig összesen mintegy 700 ezren töltötték ki a jelentkezési íveket a szövetségi és az egyes államok által üzemeltetett weboldalakon. Ez az első lépés, amelyet a fogyasztó megtesz a szerződéskötéshez vezető folyamatban, amelynek során mérlegeli, hogy milyen szintű szolgáltatást választ.
Az mintegy 50 ezres szám nem tartalmazza azoknak az érdeklődőknek a számát, akik a szociálisan legjobban rászorulók egészségügyi ellátását biztosító Medicaid rendszerhez kívántak csatlakozni.
A The New York Times arról írt, hogy a szövetségi weboldal műszaki gondjai miatt a jelentősebb egészségbiztosító társaságok arra akarják rávenni Washingtont, hogy az anyagi támogatásra jogosult jelentkezők közvetlenül náluk jelentkezzenek a szolgáltatásért. A kormányzat ezt mindeddig elutasította, részben arra hivatkozva, hogy az ilyen megoldás kiszolgáltatná a magáncégeknek a csatlakozni vágyók személyi adatait.
Mint emlékezetes, az amerikai szövetségi kormányzat október elején 17 napra részlegesen lebénult, mert a republikánus többségű képviselőház meg kívánta fosztani a költségvetési forrásoktól az új egészségügyi törvény végrehajtását. Az akkor kirobbant válság a közvélemény-kutatási adatok szerint súlyos presztízsveszteséget okozott a republikánusoknak, az egészségbiztosítási rendszer kiterjesztésének súlyos döccenőkkel történt indulása viszont most a kormányzat támogatottságában okozott visszaesést.
A demokraták reményei szerint a jelenleg tapasztalható nehézségek a jövő novemberi “félidős” kongresszusi választásokig múló kellemetlen emlékké halványodnak és inkább az új egészségügyi törvény később megmutatkozó pozitív hatásai – egyebek között a biztosítás árának remélt csökkenése – érvényesülnek, pozitív hatást gyakorolva eredményeikre.

hirdetés

az oldal QR-kódja

USA – A vártnál tízszer kevesebben kötöttek új egészségbiztosítást a kormányzati weboldal meghibásodása miatt QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →