Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Ünnepi gyógítók: a narancs és a szegfűszeg jótékony hatásairól

írta   /   2013-12-20  /   nincs hozzászólás

jatek_osz

A narancs, a szegfűszeg, a fahéj illata sokakban a Karácsony ünnepét kelti életre. A karácsonyi vásárok bódéi közé a kürtőskalács finom, fahéjas illata csalogatja a bámészkodókat. Ki ne melegedne át egy jó pohár fűszeres forralt bortól a hideg téli estéken? Otthonunkba belépve a narancs és a szegfűszeg kellemes illata is a Karácsony közeledését jelzi.

Az ünnepi készülődés során felkerülnek a fára a díszek, és a mézeskalács mellett néhány szegfűszeggel teletűzdelt narancs is az ünnepi asztal éke lesz. A Karácsony ínycsiklandó ízei és illatai nem csak ünnepi hangulatot varázsolnak otthonunkba, hanem egyben gondoskodnak arról is, hogy a család és a barátok egészségben ünnepeljenek.

A narancs, amellett, hogy egy ízletes déligyümölcs az egyik legjelentősebb vitaminforrás a téli időszakban. Magas C-vitamin tartalmánál fogva segíti szervezetünket a betegségek, főként a megfázás és az influenza elkerülésében és legyőzésében.

A vitaminok mellett számos más jótékony hatású vegyület is megtalálható a narancsban, melyek segítik az ünnepi lakomák által megterhelt szervezet anyagcseréjét, illetve csökkentik a megemelkedett vércukorszintet. Az emésztésre és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásai mellett a narancs héjában felhalmozódott illóolaj élénkít, jó közérzetet teremt, csökkenti a szorongást és a depressziót.

A narancshéjában, valamint a szegfűszegben felhalmozódó illóolajok a levegő illatosítása mellett a légtér fertőtlenítését is szolgálják antiszeptikus tulajdonságuknak köszönhetően. A szegfűszeg a Mirtuszfélék családjába tartozó Eugenia caryophyllata fafaj szárított bimbója. Illóolaja a levegő frissítésén túl alkalmas a fogfájás csillapítására, viszkető rovarcsípések nyugtatására, valamint sebek tisztítására.

Dr. Engel Rita

MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet

tudományos munkatárs

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ünnepi gyógítók: a narancs és a szegfűszeg jótékony hatásairól QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →