Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

Újra szólnak: dolga volna a kormánynak a parlagfűvel

írta   /   2013-04-15  /   nincs hozzászólás

Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A parlagfű allergén pollenjével nagyobb egészségügyi, környezeti és gazdasági kárt okoz, mint az összes többi allergén növény együttvéve. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület fennállása óta küzd a parlagfű visszaszorításáért. A parlagfűvel kapcsolatos információk terjesztésével, parlagfűirtási akciók szervezésével, lakossági parlagfű-bejelentések fogadásával járul hozzá a parlagfű-mentesítés ügyéhez.

Most a zöldek gödöllői találkozójának parlagfű szekciója tette közzé az  Állásfoglalásukat, azaz javaslataikat az Országgyűlésnek és a kormányzatnak.

Eszerint: 1. Vissza kell állítani a személyi jövedelemadó egy százalék parlagfű mentesítési célra történő felajánlásának lehetőségét. Ez biztosítaná a parlagfű elleni védekezés központi kiadásainak teljes körű fedezetét.

2. A közérdekű védekezés végrehajtásának törvényi szigorítása. A jelenlegi szabályozás elnéző egyes haszonnövények, például a parlagfüves napraforgótáblák kényszerkaszálása esetében, holott a pollenterhelés meghatározó része innen származik.

3. Operatív kormányzati szerv létrehozása (kormánybiztos). Csak a kizárólagosan a parlagfű elleni védekezéssel foglalkozó központi szerv garantálhatja a több tárcát érintő feladat végrehajtását.

4. Egylépcsős felmérés-végrehajtási rendszer bevezetése. A mezőgazdasági parlagfű-fertőzés észlelésétől a végrehajtásig eltelt időt 2 hétben kellene maximálni.

MTI OS
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/ujra_szolnak_dolga_volna/202261/

hirdetés

az oldal QR-kódja

Újra szólnak: dolga volna a kormánynak a parlagfűvel QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →