Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Újra felütötte a fejét a H7N9-es típusú madárinfluenza Kínában

írta   /   2013-10-16  /   nincs hozzászólás

Több hónap kihagyás után újabb H7N9-es típusú influenzás megbetegedést jelentettek a héten Kínában – a szakértők már korábban a vírus visszatérésének valószínűségére figyelmeztettek.

A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint az esetet jelentő kelet-kínai Csöcsiang tartomány hatóságai kedden hivatalosan is megerősítették a megbetegedés hírét. Az érintett egy 35 éves, Liu családnevű férfi, akit a múlt hét elején influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba, állapota válságos.
A betegről annyit lehet tudni, hogy a Sanghajt délen határoló Saohszing megye lakosa, kiegészítő keresetként egyebek közt alkalmi festőmunkákkal foglalkozott, vagyis sokat tartózkodott szabadtéren, így szárnyas jószággal is kapcsolatba kerülhetett. A férfi családtagjait is megvizsgálták, egyikük szervezetében sem mutatták ki a vírus jelenlétét.
Kínai és nemzetközi szakemberek az elmúlt hónapokban többször is a madárinfluenza újbóli visszatértének veszélyeire hívták fel a figyelmet. Bár az emberi megbetegedések száma a nyári hőségben jelentősen visszaesett, a kór továbbra is jelen van a szárnyasok között, így emberi fertőzés forrásául szolgálhatnak – nyilatkozott a kínai sajtónak Ceng Kuang, a Kínai Járványügyi Szabályzó és Megelőző Központ vezető szakembere.

h7n911
Ceng arra figyelmeztetett, hogy az újabb megbetegedések veszélye leginkább az egyébként is influenzaszezonnak számító őszi és téli hónapokban áll fenn. A tavasz elejéig fennmaradó nedves, ködös idő kedvez a vírus terjedésének, a következő időszakban így mind a megelőzés, mind pedig a megbetegedések terjedésének kezelése nehezedhet.
Augusztus végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sanghajban tartózkodó szakértői szintén a vírus visszatérésének veszélyeire hívták fel a figyelmet. A szervezet javaslatai szerint a betegséget illetően a kínai egészségügyi szerveknek magas fokú készültségben kell maradniuk, elő kell készíteniük a kórtani tapasztalatok megosztásának mechanizmusát, a betegség kezelésére pedig irányelveket kell kidolgozniuk, szakembereket kiképezniük.
A korábban csak szárnyasok közt terjedő vírus jelenlétét március elején Sanghaj városában mutatták ki embereken elsőként Kína területén. A hivatalos adatok szerint összesen 134 megbetegedést jelentettek azóta az országban, a halálos áldozatok száma 45. Júliusban és augusztusban mindössze egy-egy esetet regisztráltak, szeptemberben egyetlen megbetegedést sem jelentettek.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Újra felütötte a fejét a H7N9-es típusú madárinfluenza Kínában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →