Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Újabb listán került hátra Magyarország – megdöbbentő számok a kórházakból

írta   /   2014-01-05  /   nincs hozzászólás

A daganatos betegségek diagnózisában és kezelésében jelentős fejlődés következett be az elmúlt években Európában, ugyanakkor érdemlegesek az ország-csoportok közötti különbségek: legjobban az északi országok teljesítenek, a kelet-európai országok mutatói viszont a legkedvezőtlenebbek.

molistaA daganatos betegségek túlélhetősége markánsan eltérő az európai országokban, annak ellenére is, hogy a rák diagnózisában és kezelésében jelentős volt a fejlődés a 21. század első évtizedében – derül ki a legutóbbi EUROCARE-5 HealthOnline-on publikált jelentéséből.  A túlélési ráták az északi országokban (Dánia kivételével), a nyugat-európai országokban (közte Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Svájc és Hollandia), valamint a dél-európai országokban, különösen Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban a legjobbak. A legalacsonyabb a daganatos betegségek túlélési rátája a kelet-európai országokban, ezen belül is Bulgáriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Szlovákiában. A vastagbélrák túlélési rátája itt 49 százalék szemben az 57 százalékos európai átlaggal, a végbélráké 45 százalék, míg az európai átlag 56 százalék, a melanómáé pedig 74 százalék, miközben az európai átlag 83 százalék.

A kutatók az eltérések lehetséges okai között a daganatos betegségek kezelésének kelet-európai alulfinanszírozottságát, az országos ráktervek hiányát, a szűrési programokhoz és a legfrissebb kezelési protokollokhoz való nem megfelelő hozzáférést említik. A különbségek értelmezése azonban meglehetősen komplex – állítják. A fejlett országokban megfigyelhető hosszabb túlélés a lakosság-arányosan szervezett ellátási rendszernek, a jobb, korszerűbb kezelésnek, illetve a korábbi diagnózisnak köszönhető. Ugyanakkor más tényezők is, mint például az életmódi körülmények, a más egyidejű betegségek aránya, a tumor-biológia gyakorlati alkalmazása, illetve az indolens tumorok gyakorisága közvetlenül vagy közvetetten befolyásolják a túlélést.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az OECD októberi jelentése szerint a tagországok közül nálunk a legnagyobb a rák halálozási aránya. Magyarországon évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, ami a lakossághoz viszonyított legnagyobb megbetegedési gyakoriság. Az időben elérhető diagnosztika kulcsfontosságú, ezt az InfoRádió Aréna című műsorában Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója is megerősítette amikor arról beszélt, hogy az időben diagnosztizált rákbetegség nagyon jó eséllyel gyógyítható. Kásler Miklós úgy látja, nem ment át a köztudatba az, hogy a daganat előrehaladottsági foka a legfontosabb prognosztikai faktor a rákok gyógyításában. Az OOI főigazgatója azt is elmondta, egy általános vizsgálatnál nem nagyon derülnek ki a rák paraméterei, mert minden egyes szervi lokalizációnak más a diagnosztikája. A daganatokat leginkább célzott vizsgálatokkal lehet kimutatni.

Magyarországon azonban a diagnosztizáláshoz szükséges infrastruktúra elmarad a más OECD tagországokétól, miután egymillió lakosra 14-szer kevesebb a PET-CT vizsgálati lehetőség, mint Dániában, illetve 15-ször kevesebb CT és MRI vizsgálati lehetőség, mint Japánban – összegezte az adatokat egy a közelmúltban piacra lépő, diagnosztikai kapacitásokat kínáló egészségpiaci szereplő.

Az onkológiai kezelés megválasztásának rendje

A rák diagnózisának kimondásához elméletben egy szövettani lelet szükséges, a gyakorlatban azonban elengedhetetlen számos speciális vizsgálat elvégzése is, e vizsgálatok megszervezése papíron pedig minden orvosnak, illetve onkológusnak is a kötelessége – hívja fel a figyelmet a Napi.hu érdeklődésére Poller Imre onkológus. A vizsgálatok azonban gyakran hónapokon át zajlanak. A jelenlegi magyar szabályozás szerint az összegyűlt leletek értékelése, majd az optimális kezelés megválasztása a beteg lakóhelye szerint illetékes területi onkológiai szakbizottság feladata. A hazai egyszintű egészségügyi ellátási rendszerből fakadóan azonos megbetegedési paraméterek, azonosnak tekinthető kóreset megállításakor minden szakbizottságnak elvárhatóan és számon kérhetően azonos kezelési tervet kell felállítania.

Az idő csak telik…..

A szakbizottságok lehetőségeit döntően meghatározzák a befogadó kórház, illetve az ellátandó terület sajátosságai, kapacitásai. Ugyanakkor a területileg illetékes team terápiás javaslata csak az adott kórházra kötelező, vagyis a továbbküldésnél egy, vagy akár több újabb bizottság véleményének kikérésével is számolni kell, így az átfutási idő akár hónapokkal növekedhet. A bizottság ugyanakkor csak azt látja, amit elé küldenek – hangsúlyozza a szakértő, s gyakran előfordul, hogy a hónapokig zajló alapvizsgálatok során a betegek elkallódnak, a leletek elvesznek, elcserélődnek, vagy elfelejtődnek, s nem ritkán a hosszan tartó, jó szándékú orvosi asszisztálás mellett sem születik használható, a kezelést elindító diagnózis.

Onkológiai szakbizottságot valamennyi klinikai onkológiai osztállyal rendelkező kórháznak kötelező működtetni, van is belőle 28, ám nem egyforma lehetőségeket felkínáló team. Öt bizottság a csúcsintézmények palettájáról választhatja az összes OEP által engedélyezett gyógyszert, korszerű sugárterápiát, többszakmás, emelt szintű sebészetet. Hét intézmény csak kettes besorolású sebészettel, gyógyszerrel, viszont saját sugárterápiás eszközzel rendelkezik, a további 16 kórházban pedig csak a sebészet és a gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre – sorolja Poller a lehetőségeket.

A valóságban azonban alig lehet tudni, mi az igazi különbség az intézmények lehetőségei között, s hogy az a beteg jár-e jól, aki megpróbál a rendszerben rögtön legfeljebb kerülni, vagy aki a területileg illetékes kórház grémiumának döntésére bízza magát. A komplex onkológiai ellátás ugyanis hosszú hónapokat, akár éveket igényelhet, minél hosszabb a kezelés időtartama, annál nagyobb jelentőségű az akár napi gyakorisággal leküzdendő távolság, a kezelésekhez szükséges idő nagysága – hangsúlyozza a szakértő.

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

Újabb listán került hátra Magyarország – megdöbbentő számok a kórházakból QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →