Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Újabb ellenőrzéssel vizsgálták a dohányzást

írta   /   2013-12-11  /   nincs hozzászólás

Újabb, kéthetes, a dohányzás tiltását ellenőrző akció ért véget, amelynek során elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket és a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeket vizsgálták, a kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 400 ezer forintot – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

dohanyzas4A közlemény szerint elsősorban azt vizsgálták, hogy betartják-e a nemdohányzók védelme érdekében meglévő jogszabályokat, mert a hűvös idő beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol rá lehetett gyújtani. Ezért rendelt el az idén is országos ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
Az ellenőrzés során 1583 helyet kerestek fel, ebből 273-at munkaidőn túl.
A tájékoztatás szerint az általános tapasztalat az volt, hogy az állampolgárok továbbra is együttműködőek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják.
Hatósági intézkedésre hét esetben volt szükség. Egy alkalommal közösségi közlekedési eszközön találkoztak szabálysértővel, akit 20 ezer forintra büntettek meg. A többi szabálytalanságot a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztalták, ezek miatt várhatóan 410 ezer forint bírságot szabnak ki. Volt, ahol a tiltás ellenére dohányzó vendég miatt kellett intézkedni, de az is előfordult, hogy az üzemeltető nem tartotta be a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.
Az ÁNTSZ emlékeztetett, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-én életbe lépett módosítása értelmében nem lehet rágyújtani a közforgalmú intézményben. Az eddig elvégzett ellenőrzések meghaladják a 100 ezret, a kiszabott bírságok összege pedig a 22 millió forintot.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Újabb ellenőrzéssel vizsgálták a dohányzást QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →