Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Újabb 14 embert gyógyítottak ki HIV-fertőzésből

írta   /   2013-03-21  /   nincs hozzászólás

Alig két héttel azután, hogy Amerikában egy két év fél éves kislányt sikerült kigyógyítani a vele született HIV-fertőzésből, most rögtön 14 felnőttnél sikerült megismételni ezt, jelentette be a párizsi Pasteur intézet kutatócsoportja. Kísérletükben 70 ember vett részt, egyötödüknél bizonyult sikeresnek az antiretrovirális kúra. A gyógyszereket nagyon hamar a fertőzés megtörténte után kezdték szedni (mindössze egy-három hónappal a megfertőződés után), ami különösen fontos tényezőnek tűnik a sikerben, de nem garantálja azt- írja az Index.hu.

A 14 szerencsés páciens (tíz férfi és négy nő) szervezetében a kezelés befejezése után sem tért vissza a vírus olyan szinten, hogy azt a szervezet természetes védekező mechanizmusa ne tudja kezelni. A többiek hamar visszaestek a kezelés előtti szintre. A sikeresnek bizonyult kezelések átlagosan három évig tartottak, és a befejezésük után átlagosan hét év telt el, mire a kutatók levonták a következtetést, hogy a vírus most már valószínűleg nem fog visszatérni. A legrégebb óta tiszta páciensnél tíz és fél év telt el a kezelés befejezése óta.

Genetikai vizsgálat bizonyította, hogy a 14 túlélő nem tartozik az úgynevezett szuperkontrollerek közé – ezek azok az emberek, akik genetikailag immunisak a HIV vírusra. A populáció 1 százaléka ilyen, közülük való volt az az önkéntes is, akitől csontvelőátültetést kapott, majd meggyúgyult az első, HIV-ből sikeresen kigyógyított beteg 2007-ben. A kutatók egyelőre nem találtak választ arra a kérdésre, hogy a korán elkezdett kezelés miért éppen ennél a 14 embernél működött, és a többieknél miért nem. Ironikus módon éppen az segített nekik a kezelés korai elkezdésében, hogy az első tüneteik nagyon hamar jelentek meg és elég súlyosnak tűntek, így már hetekkel a fertőzés után elmentek vizsgálatra.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Újabb 14 embert gyógyítottak ki HIV-fertőzésből QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →