Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Új módszert tesztelnek a petefészekrák korai szűrésére

írta   /   2013-08-21  /   nincs hozzászólás

Új, ígéretesnek tűnő módszert tesztelnek a petefészekrák korai szűrésére amerikai tudósok.

Korai stádiumában nehéz felfedezni a petefészekrákot, amikor megtalálják, gyakran már nem lehet gyógyítani. Egy 4051 résztvevővel végzett kutatás kimutatta, hogy az új szűrési módszerrel azonosítani lehet azokat a személyeket, akik kezelésre szorulnak – idézte a BBC hírportálja a Cancer című szaklapban megjelent tanulmányt.
Ha korai stádiumban szűrik ki, a petefészekrák gyógyulási aránya 90 százalékos, ha azonban későn találják meg, még a 30 százalékot sem éri el. Más daganatfajtákkal ellentétben tüneteit, a medencei és a hasi fájdalmat vagy a makacs felfúvódást sokszor tulajdonítják más, gyakori betegségeknek, a rák így kezeletlen marad.

petefészekrák
Tudósok azt már korábban megállapították, hogy a petefészekrákos betegek vérében gyakran magasabb a CA125 nevű fehérje szintje, ez azonban önmagában nem megbízható daganatjelző. Van, akiknél nem mutatja ki a betegséget, másoknál viszont tévesen jelez daganatot.
A Texasi Egyetem kutatói vizsgálataik során arra használták a CA125-szintet, hogy kockázati csoportokba sorolják a pácienseket. Az alacsony kockázatú pácienseket egy éven belül újra szűrték, a közepes kockázatúakat három hónap múlva, a leginkább veszélyeztetett csoportnál pedig ultrahanggal keresték a daganatot. A kutatás során átlag tizenegy éven át követték a változókoron túli nőket.
Összesen tíz nő esetében került sor műtétre az ultrahangos vizsgálatok alapján, és mindegyik esetben korai stádiumban volt még a petefészekrák.
“Kevés volt a tévesen pozitív esetünk. Ugyan viszonylag kis létszámú volt a kutatás, mégis megmutatta, hogy lehetséges időben szűrni a petefészekrákot. A döntő bizonyítékot az ötvenezer résztvevővel végzendő nagy-britanniai tesztektől várjuk, amelyek eredményei 2015-re lesznek meg” – magyarázta Karen Lu, a kutatócsoport egyik tagja.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-23811705)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Új módszert tesztelnek a petefészekrák korai szűrésére QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →