Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Új mellimplantátum-nyilvántartási rendszert vezetnének be Angliában

írta   /   2013-12-30  /   nincs hozzászólás

Új mellimplantátum-nyilvántartási rendszer bevezetését tervezik Angliában: a jelenlegi, nem megfelelő adatkezelés miatt ugyanis a sebészek egy része nem tudta megmondani pácienseinek, hogy érintettek-e a szakadásveszélyes mellimplantátumokkal kapcsolatban kirobbant világméretű botrányban.

mellimpl   Walesben, Skóciában és Észak-Írországban az egészségügyi miniszterek döntenek az új nyilvántartási rendszerhez való csatlakozásról. A szépészeti beavatkozások számának növekedését jelzi, hogy míg ennek a tevékenységnek 2005-ben 750 millió font volt a forgalma Nagy-Britanniában, addig 2010-ben már 2,3 milliárdon állt, és az előrejelzések szerint 2015-re eléri a 3,6 milliárdot. A PIP-mellimplantátumok miatt kirobbant botrány óta azonban az orvosok gyenge szabályozásról és “küszöbön álló válságról” beszélnek – adta hírül a BBC News.
A megszűnt Poly Implant Prothese (PIP) francia cég tíz éven át gyártotta és forgalmazta az egész világon a szakadásveszélyes mellimplantátumot, amelyhez nem engedélyezett szilikongélt használtak az illetékes hatóságok tudta nélkül. A 2010-ben világméretű botrányt okozó ügyben mintegy 300 ezer nő érintett.
Egy közelmúltban végzett átvizsgálás szerint a Nagy-Britanniában használt nyilvántartásnak komoly hiányosságai vannak abban a tekintetben, hogy a beavatkozáson átesett nők közül kik kaptak PIP-mellbetétet, illetve mi történt az implantátumokkal. A brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS és néhány magáncég most új nyilvántartási rendszert készül kipróbálni, amelyet idővel egész Angliában kötelezővé szeretnének tenni.
“Muszáj hatékonyabban feltérképeznünk a beültetendő implantátumok minőségét, és biztosítanunk kell azt, hogy amikor valami probléma jelentkezik ezeknél a mellbetéteknél, akkor a lehető leggyorsabban tudjunk cselekedni. Egy ilyen nyilvántartás létrehozása a segítségünkre lehet mindebben” – húzta alá Dan Poulter brit egészségügyi miniszter.
A brit egészségügyi minisztérium a reklámokat felügyelő testülettel (ASA) együttműködve próbálja kezelni az olyan “felelőtlen marketingfogásokat”, mint az egyet fizet kettőt kap akciók és férfiaknak szánt vetélkedők, amelyekkel “mellnagyobbítást nyerhetnek” párjuknak. A Királyi Sebészeti Akadémia a kozmetikai műtétekre vonatkozó új minősítéseket, korlátozásokat és szakmai alapelveket fog kidolgozni.
A dél-franciaországi Marseille büntetőbírósága december elején négy év börtönbüntetésre ítélte első fokon Jean-Claude Mast, a PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-25462949)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Új mellimplantátum-nyilvántartási rendszert vezetnének be Angliában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →