Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Új kezelés itthon is Hepatitis-C ellen

írta   /   2013-03-27  /   nincs hozzászólás

Az új – három gyógyszerből álló – kezelések az új, mással még nem kezelt betegek esetében 63-75 százalékos gyógyulást ígérnek, szemben a jelenlegi 40-50 százalékkal. Azt, hogy ki részesülhet először az új kezelésből, rászorultsági lista dönti el – írja cikkében az Origo.

Magyarországon 70 ezerre a becsülik a hepatitis-C vírussal fertőzöttek számát, nagy többségük 1993 előtt vérátömlesztés, műtéti beavatkozás, szülési szövődmények miatt fertőzödött meg. Hosszan lappangó betegségről van szó – a többség évtizedekig hordozza tünetmentesen -, ezért a fertőzötteknek csak töredéke tud a betegségéről: a betegregiszter szerint a potenciálisan érintett betegek alig harmadánál – 21 ezer betegnél – fedezték fel eddig itthon a fertőzést.

“A többség nem is tud a fertőzöttségéről, ami nagyon gyakran egy rutinvizsgálatkor, például jogosítvány meghosszabbításakor derül ki. Mivel a vírus a májat támadja, a laboratóriumi vizsgálat során a rossz májfunkciós értékek lehetnek figyelemfelkeltők. De ha valakinek rosszak a májfunkciós értékei, az orvos először azt kérdezi, hogy fogyasztott-e előző nap alkoholt, vagy szed-e gyógyszereket. Jó esetben a pácienst visszarendelik egy hónap múlva újabb vizsgálatra, és ha akkor is rosszak az értékei, akkor már érdmes elgondolkodni a hepatitis-C fertőzés lehetőségéről is. Évente 600-800 betegnél derül ki így a fertőzés” – mondja dr. Makara Mihály, belgyógyász-hepatológus, a Szent László Kórház főorvosa.

Eddig a betegek egy két gyógyszerből álló kezelést kaptak (pegilált interferon és ribavirin), a gyógyulás az először kezelt betegek esetében 40-50 százalék volt. Akinél elsőre sikertelen volt a kezelés, másodszorra is megkaphatta ugyanezeket a szereket, ilyenkor a gyógyulás esélye 5-40 százalék között mozgott. Évente körülbelül ezer kezelésre (új és ismételt kezelés összesen) volt eddig keret, és egy kezelés ára 4,5-5 millió forint volt. Az elmúlt tíz évben a két gyógyszerrel kombinált kezelést körülbelül 8-10 ezer beteg kapta meg, a gyógyultak száma körülbelül 4500-ra tehető – azaz 3500 embernél a kezelések nem hatottak. (Az itthon eddig felismert 21 ezer betegből 8 ezer már egyáltalán nem kezelhető.)

Májustól azonban itthon is OEP-támogatással elérhető lesz két új, az eddigieknél hatékonyabb gyógyszeres kezelés (boceprevir és telaprevir hatóanyagokkal). Az új szerek jelentősége, hogy a gyógyszergyárak egyelőre kevés a hatékonyt szert fejlesztettek ki vírusok ellen, e két új kezelés vírusölő hatékonysága azonban messze felülmúlja az eddigi eredményeket. Az új – három gyógyszerből álló – kezelések új, még nem kezelt betegek esetében 63-75 százalékos gyógyulást ígérnek, korábban kezelt betegeknél pedig 59-66 százalékosat. A kezelés ára betegenként 14-15 millió forint. 2013-ban az új kezelésre 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre, jövő évtől 6 milliárd forint lesz rá.

Teljes cikkért katt ide.

Ha többet szeretne megtudni erről a betegségről, olvassa el korábbi írásainkat.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Új kezelés itthon is Hepatitis-C ellen QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →