Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Új célzott kezelési lehetőség az EGFR mutációt hordozó tüdőrákos betegek számára

írta   /   2013-10-21  /   nincs hozzászólás

A monoterápiában adható készítmény késlelteti a daganat progresszióját és javítja a betegséggel összefüggő tüneteket a hagyományos kemoterápiához képest. Az új terápiát az EGFR mutációt hordozó nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére törzskönyvezték a napokban az Európai Unióban, így Magyarországos is.

Sokan nem tudják, hogy a tüdőrák valójában egy gyűjtőfogalom, amely nem egyetlen betegséget foglal magában. A betegség különböző altípusai egyes receptorok elváltozásai, vagy túlzott expressziója alapján különböztethetőek meg. Az egyik ilyen tüdőrák típus az EGFR mutációt hordozó daganat, amely a magyar tüdőrákos betegek mintegy 10-15%-át érinti. Ezen betegek számára jelent új reményt a most törzskönyvezett készítmény.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az új terápia jelentősen késlelteti a daganat progresszióját, továbbá javítja a betegek tüneteit – például légszomj, köhögés és mellkasi fájdalom – és életminőségét. A terápia alkalmazhatóságának meghatározásában kiemelkedő fontosságú a daganat EGFR mutációjának korai vizsgálata, amely jelentősen befolyásolhatja a további kezeléssel kapcsolatos döntéseket, és fontos információkat nyújthat a megfelelő személyre szabott terápia összeállításához.

A készítmény egyedülálló mechanizmusának kulcsa, hogy hatékonyan gátolja az EGFR-t és az ErbB receptorcsalád azon tagjait, amelyek felelősek a jelentős halálozással járó rákos daganatok növekedéséért és szétterjedéséért. A III. fázisú törzskönyvezési klinikai vizsgálat adatai bebizonyították, hogy az új terápiát elsővonalbeli kezelésként kapó betegek majdnem egy évig éltek a daganatuk további növekedése nélkül, a hagyományos daganatellenes terápiában részesített betegek alig több mint fél évével szemben. Az új kezelés okozta mellékhatások a betegek nagy része által tolerálhatóak voltak, s csak 8% volt azon betegek aránya, akik a gyógyszerrel összefüggő nemkívánatos esemény miatt abbahagyták a kezelést.

A tüdőrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa, amely 1,6 millió új megbetegedést jelent évente világszerte. Több ember hal meg tüdőrákban, mint vastagbél-, emlő-, és prosztatarákban együttvéve. A tüdőrák egyedül évente majdnem 270.000 halálesetért felelős Európában. Magyarország világelső a tüdőrákos megbetegedések tekintetében.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Új célzott kezelési lehetőség az EGFR mutációt hordozó tüdőrákos betegek számára QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →