Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Tüdőtlen idők címmel könyv jelent meg egy tüdőtranszplantált életéről

írta   /   2013-12-18  /   nincs hozzászólás

Egy tüdőtranszplantáción átesett beteg életéről, az egészségügyben végigjárt útjáról szól a Tüdőtlen idők című, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége kiadásában megjelent kötet.

tudotlenidok    A szövetség közleménye szerint a könyvet Lecler Kerka és Teppert Éva írta, utóbbi maga is tüdőátültetésen esett át.
A könyvbemutatón Csiszér Eszter pulmonológus elmondta, 1996 óta Bécsben műtik a magyar betegeket, eddig 129-en kaptak új tüdőt, közülük 88-an élnek. Véleménye szerint a magyarok túlélési aránya a nemzetközi adatokhoz mérten jobbak. Ez köszönhető annak, hogy valóban csak azok a betegek kerülnek listára, akik esetében várhatóan sikeres lesz a szervátültetés, az utógondozásra, a sűrű kontrollra pedig nagy hangsúlyt fektetnek – idézte a közlemény a szakorvost.
Csiszér Eszter beszámolt arról is, hogy jelenleg heten várnak új tüdőre.
A könyv egyik szerzője, Teppert Éva, aki pszichológus, arról beszélt, milyen vívódásokon ment keresztül, míg kijutott Bécsbe, majd miként viselte a szövődményt, amely majdnem minden, tüdőátültetésen átesett ember esetében jelentkezik. Azt mondta, a kötettel nemcsak a sorstársak segítése volt a célja, hanem az is, hogy az egészséges emberek ne “különös szerzetnek” tekintsék őket, hiszen ők is ugyanolyanok, mint mások, emberek.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Tüdőtlen idők címmel könyv jelent meg egy tüdőtranszplantált életéről QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →