Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Tudjon meg többet a Parkinson-kórról! Minden 500. ember érintett

írta   /   2013-04-24  /   nincs hozzászólás

neniÁprilisban tartják a „Parkinson Tudatosság Hetét”, amellyel a Parkinson-kórra, illetve a betegségben szenvedő emberek helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet a betegszervezetek. Céljuk, hogy minél szélesebb körben tájékoztassanak a Parkinson kórról, annak tüneteiről, továbbá, hogy miként lehet a kórban szenvedő betegeket segíteni. 

A Parkinson-kór a leggyakoribb idegrendszeri megbetegedések egyike, világszerte 6,3 millió embert érint. Magyarországon mintegy 20-30.000-re becsülik a betegek számát, akiknek azonban csak 50-70%-a részesül kezelésben, mivel többségük nem is tud betegségéről. A Parkinson-kór elsősorban mozgászavarral járó lassú lefolyású megbetegedés. Általában az 50 év felettieket veszélyezteti, de a közhiedelemmel ellentétben sajnos a fiatalok sincsenek biztonságban. A betegség kialakulásának okai egyelőre ismeretlenek, ezért prevenciós lépések sem ismertek ahhoz, hogy elkerülhető legyen a kór.

Parkinson-kór felismerése és tünetei

A Parkinson-kór tünetei – amelyek az évek során fokozatosan jelentkeznek – döntően az ingerület-átvitelért felelős agyi dopaminszint csökkenésével vannak kapcsolatban. A kór a betegek életkilátásait nem veszélyezteti, de életminőségük a betegség kialakulásával és előrehaladtával folyamatosan romlik. A betegség első szakaszában a tünetek jellemzően csak a test egyik oldalát érintik, később viszont átterjednek a másik oldalra is a kezdeti oldal állapota azonban mindvégig rosszabb marad. Legfontosabb kezdeti jelei a mozgás lelassulása, valamint a mozdulatok egyre nehezebb elindítása vagy megállítása. Parkinson-kórra utalhat a nyugalmi állapotban fellépő kéz- és lábremegés, izommerevség, egyensúlyzavar, illetve halk beszéd és csoszogó járás is.

A tünetek eleinte alig észrevehetőek, legtöbb esetben a családtagok előbb felfigyelnek rá, mint maga a beteg. Amennyiben valakiben felmerül a betegség gyanúja, forduljon neurológus szakorvoshoz.

Parkinson-kór kezelése

A betegséget teljesen meggyógyítani nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel a tünetek csökkenthetők, jól kontrollálhatók, a romlási folyamat jelentősen lassítható. A beteg folyamatos gondozásával és a terápia szükség szerinti módosításával a betegek mozgáskészsége hosszú ideig biztosítható, így folytathatják a megszokott életüket.  A mai legmodernebb terápiás kezelés jelentősen megkönnyíti a betegek életét. A nyújtott felszívódású tablettát naponta egyszer kell csak beszedni, ami nem csak kényelmi szempontból jelent előnyt, hanem kiküszöböli a hatóanyag vérszintjének ingadozását is, így a nap során egyenletes hatást biztosít.

Egyes esetekben a tünetek enyhíthetők idegsebészeti beavatkozással, de teljesen nem szüntethetőek meg.

Figyeljünk oda a Parkinson-kóros betegekre!

Napjainkban gyakran elhamarkodottan alkotunk véleményt. A Parkinson-kórban szenvedő betegeket a lassú és koordinálatlan mozgásuk és artikulálatlan beszédük miatt sokszor ittasnak hiszik, és nem megfelelően viszonyulnak hozzájuk, pedig ők betegek, akiknek segítségre és megértésre lenne szükségük. Türelemmel, gondoskodással, megértéssel és segítéssel megkönnyíthetjük a Parkinson-kóros betegek mindennapi életét!

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Tudjon meg többet a Parkinson-kórról! Minden 500. ember érintett QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →