Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Több tucatnyi rákgyógyszert tesztelnek Magyarországon

írta   /   2013-07-30  /   nincs hozzászólás

Több száz daganatos beteg bevonásával több tucatnyi gyógyszervizsgálat zajlik jelenleg Magyarországon, a klinikai tesztelések révén a betegek a legújabb hatóanyagokhoz is hozzájutnak – írta a Világgazdaság.

A vizsgálatok nyilvános adatbázisa a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) honlapján immár bárki számára hozzáférhető – írta a lap a Rákgyógyítás Magazin alapján.

gyogyszer

A klinikai vizsgálatok révén a betegek akár évekkel korábban hozzájuthatnak a legújabb hatóanyagokhoz, amelyeknek rutinszerű alkalmazására esetenként még hosszú éveket is várni kell. A vizsgálatban részt vevők között a leggyakoribb és a ritkább daganatban szenvedők is megtalálhatók.

Magyarországon általában több száz, nem csupán a daganatos betegekkel kapcsolatos gyógyszervizsgálat zajlik, amelyek száma az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején kezdett szaporodni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) adatai szerint 1991-ben még alig több mint félszáz, 1997-ben 153, 2006-ban már 300-nál több vizsgálat folyt.

Az utóbbi évek csúcspontja a 2012-es volt, akkor összesen 347 klinikai próbát végeztek az ország vizsgálóhelyein. A bevont betegek, illetve egészséges önkéntesek száma a vizsgálat jellegétől függően évente 15 és 30 ezer között változik – írta a lap. Forrás: hvg.hu

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Több tucatnyi rákgyógyszert tesztelnek Magyarországon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →