Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában a magasabb bérekért

írta   /   2013-11-02  /   nincs hozzászólás

Több ezer egészségügyi dolgozó – köztük számos orvos – tüntetett szombaton Bukarestben az ágazat nagyobb finanszírozását és magasabb béreket követelve.

A szervezők szerint a megmozduláson tízezer ember vett részt. A tüntetők azt követelték, hogy a kormány fordítsa a hazai össztermék (GDP) 6 százalékát az egészségügyre, és duplázza meg az orvosok bérét, amely jelenleg rendkívül alacsony. Emellett kérik, hogy dolgozzanak ki új bérezési törvényt, amely minden egészségügyi dolgozó bérét növelné. A kormány jelenleg a GDP mintegy 4 százalékát fordítja az egészségügyi rendszer finanszírozására.
A román orvosi kamara szerint az Európai Unióban a romániai rezidensek kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót visznek haza. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos és több mint 50 ezer ápoló hagyta el az országot.
A tüntetők előbb a kormány épülete előtt tiltakoztak, majd a román parlament épületéhez vonultak, s ott ért vége az egészségügyben dolgozók menete.
Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke sikeresnek nevezte a tüntetést, hiszen ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb utcai megmozdulása az ágazatban. A tüntetők sztrájkot is kilátásba helyeztek, de ennek időpontját még nem közölték. Astarastoae szerint ezt nem is teszik meg addig, amíg tárgyalnak az egészségügyi minisztérium illetékeseivel.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában a magasabb bérekért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →