Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Több cég is mulasztott az abasári vízminőség-ellenőrzési eljárások során

írta   /   2014-01-07  /   nincs hozzászólás

Lezárultak az abasári vízminőség-ellenőrzési eljárások vizsgálatai, amelyek szerint egyaránt mulasztott a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, az Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft., valamint az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) is; az ügyben több mint 2 millió forint bírságot is kiszabtak – erről közleményben tájékoztattott  a Heves Megyei Kormányhivatal.

vi2   A vizsgálatokat azt követően indították, hogy a Heves megyei településen tavaly október 7-e és november elseje között szünetelt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban mutatták ki szerves oldószerek jelenlétét.
A szennyezés okának feltárása jelenleg is tart, a lezárult vizsgálatok arra vonatkoztak, hogy szabályosak voltak-e az érintett szolgáltatók és hatóságok vízminőség-ellenőrzési eljárásai – közölte a kormányhivatal.
A tájékoztatás szerint Horváth László, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke, megyei kormánymegbízott korábban belső ellenőrzést és fegyelmi vizsgálatot rendelt el a kormányhivatal népegészségügyi és szakigazgatási szervénél, és ennek végéig kezdeményezte a megyei tisztifőorvos felfüggesztését.
Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) ezzel párhuzamosan indított vizsgálata megállapította, hogy a szakigazgatási szerv szabálytalan gyakorlatot alakított ki a vízminőségi adatok gyűjtésében. Fegyelmi eljárás indult a közegészségügyi osztály vezetője és az üzemeltetői adatszolgáltatást feldolgozó közegészségügyi-járványügyi felügyelő ellen.
Az osztályvezető december 31-i hatállyal, a felelősségre vonási eljárás közben lemondott közszolgálati jogviszonyáról, a felügyelő fegyelmi büntetést kapott. A megyei tisztifőorvos a felelősségi helyzet feltárása után visszatért hivatalába, de a szervezeti egységek közötti információáramlás hiányossága miatt írásbeli megrovásban részesült.
Az Abasár község ivóvízellátását üzemeltető Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft.-t másfélmillió forint egészségügyi bírság megfizetésére kötelezte a Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete. Az indoklás szerint a kft. megsértette a vonatkozó kormányrendeletet, mivel nem a tőle elvárható módon vizsgáltatta az általa szolgáltatott ivóvizet.
A vizsgálatok további megállapításai szerint az ÉRV Zrt. a szennyezés megjelenésekor nem tájékoztatta azonnal az illetékes népegészségügyi szervet, ezzel akadályozta a mikroszennyeződés okainak kivizsgálását, és a szükséges intézkedések elrendelését. Az ÉRV Zrt.-t 800 ezer forint egészségügyi bírság megfizetésére kötelezte a hatvani népegészségügyi intézet.
A Heves Megyei Kormányhivatal sajtóközleménye tartalmazza: az Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft.-nél, illetve az ÉRV Zrt.nél az ügyben lefolytatott belső vizsgálatok eredményéről nincs tudomásuk.
Az abasári lakosok november 15-étől egy ideiglenes átkötővezetéken keresztül kapják az egészséges ivóvizet. A végső megoldást a Mátrafüred és Abasár közötti távvezeték kiépítése jelenti majd. A beruházás a kormány által átcsoportosított 90 millió forintból készül el június 30-ig, jelenleg a távvezeték tervezése zajlik.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Több cég is mulasztott az abasári vízminőség-ellenőrzési eljárások során QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →