Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Tiszta vizet a pohárba!

írta   /   2014-01-04  /   nincs hozzászólás

Sok vitám adódik abból, hogy próbálom pácienseimet, barátaimat és a családomat meggyőzni arról, hogy igenis vizet kell inni! Nem fogok arról írni, hogy a kólába dobott fog egy pár hét alatt gyakorlatilag zselés állagú lesz, mert tény, hogy a fogaink élnek, és a szervezetünk aktívan próbál minket megvédeni. Szeretnék tényekre szorítkozni.

vizivas2A kóla káros hatásai szerencsére már jó pár éve élnek a köztudatban, és a legtöbb szülő próbálja óvni tőle a gyerekeit. A rostos üdítőkkel már más a helyzet. Sok szülő jó szívvel itatja őszibaracklével vagy 100%-os narancslével a gyermekét. Miért ne tenné, hiszen gyümölcs? Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy fél liter nem cukrozott 100%-os narancslében körülbelül 220 kalória van. A napi folyadékigényünk durván 2-2,5 liter, ebből kb. 1,5 litert pótlunk közvetlen folyadékbevitellel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása szerint egy 8 éves gyermeknek 1600 ml-t kell(ene) vízzel pótolni. Az üdítőt ivó gyerekek nagyon nehezen isszák meg a vizet, tehát a napi folyadékigényüket cukros teával, rostos üdítővel és narancslével fogják fedezni. Két liter édes itóka körülbelül 800-900 kalória egy napra. Ez a napi energiaszükséglet fele, így a gyerkőc vagy étvágytalan lesz, és kihagy egy-két étkezést, vagy túlsúlyossá válik.

Na de térjünk vissza a fogászathoz. A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb krónikus megbetegedés, ami az emberiséget sújtja. A fogak keményszöveteinek ilyen jellegű megbetegedéséhez több tényező hozzájárul. A fogak felszínén előtörésük után úgynevezett biofilm alakul ki. Ez egy természetes és elkerülhetetlen folyamat. A biofilm egy olyan baktériumréteg, amely csak mechanikus tisztítással (fogmosással) távolítható el. A baktériumfilm és a fog felszíne között egyensúlyban lévő kapcsolat áll fenn, amíg úgynevezett „kariogén támadás” nem éri a rendszert. Ez szénhidrát bevitelét jelenti. Ilyenkor a baktériumok a cukor fermentációjával szerves savakat kezdenek termelni. A savaknak köszönhetően a szájüreg pH-ja csökkenni kezd, ezzel megteremtve a közeget a fog keményszöveteinek kioldódásához. Amikor sikerül a „kritikus pH” fölé emelni újra a szájüreg pH-ját, a kioldódás megszűnik, és a visszaépülés válik uralkodóvá. Amennyiben a „támadások” túl gyakoriak, visszaépülésre nem marad idő, így a kioldódás és a bakteriális aktivitás következménye fogszuvasodás lesz.

A tejfogak épségének megőrzése különösen fontos a későbbi egészséges maradó fogazat szempontjából. Sajnos külön jelenségként ismert a cumisüveg okozta körkörös fogszuvasodás, az ún. „baby bottle syndrome”. A cukros cumi és az állandó édes teáztatás következménye már röviddel a fogak előtörése után látványos lehet, és rövid úton drámai képet ölthet. Jellemzően a fogak nyakánál indul a szuvasodás, majd övszerűen nagyon gyorsan tovaterjed, és lemetszi a fog koronáját. Ez elkerülhető, ha mellőzzük a cukros cumit, és vízzel itatjuk a babákat. A fogmosást pedig a fogak előtörése után el kell kezdeni!

fogapolasTermészetesen nem csak a gyerekek fogai vannak veszélyben az állandó cukros támadásoktól. Az előbb leírt modell alapján érthető, hogy a hangsúly a gyakoriságon van. A nassolás nagyon rossz hatással van fogaink egészségére, éppúgy, mint a cukros-savas italok kortyolgatása. Arra kéne törekedni, hogy a cukrok intézte támadás minél ritkábban érje a fogainkat. Napközben félóránként-óránként megszomjazunk, és jó esetben ilyenkor iszunk is. Ha ilyenkor cukros teát, cukrozott vizet vagy már eleve savas narancslevet választunk, esélyt sem adunk a szájüregünknek, hogy a „kritikus pH” fölé tudja emelni a szájüreg sav-bázis arányát.

Az édes italokra rászokni nagyon könnyű. Sok gyereknél tapasztalom, hogy a vizet csak mint szörpalapanyagot ismeri. Ezen változtatni nagyon nehéz, olyan, mint sok rossz szokás, amit megelőzni érdemes. A szülői rossz példa elkerülhetetlenül azt eredményezi, hogy a gyerekeknél is ilyen egészségtelen szokások alakulnak ki.

Összefoglalva a lényeg az, hogy a cukros italokat inkább desszertnek kell tekinteni. Tisztában kell lennünk a jelentős többletenergiával, amit jelentenek, és hogyha egészséges fogakat szeretnénk, minél ritkábban fogyasszuk őket. Fogyasztásuk után érdemes langyos vízzel kiöblíteni a szánkat, és 15-20 perc múlva (amikor a megpuhult zománc már nem olyan sérülékeny) megmosni a fogainkat. Ami pedig a legfontosabb, tanítsuk meg gyerekeinket a tiszta víz szeretetére, mert még nem találtak fel a víznél jobb innivalót!       

Dr. Oszlánszky Judit

fogorvos

hirdetés

az oldal QR-kódja

Tiszta vizet a pohárba! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →