Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügyi világnapok  >  jelenlegi cikk

Tévhitek a Rákról

írta   /   2013-02-04  /   nincs hozzászólás

A Rák Világnapja alkalmából a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Dr. Simon Tamás tartott beszédet a MOM Kulturális Központban. Elmondta, hogy ma hazánkban körülbelül 300 000 ezer embert kezelnek rákkal, évente 80 000 új beteget regisztrálnak, 30 000-et veszítünk el és mintegy 40 000 beteg gyógyul meg, melynek az a pozitív üzenete, hogy többen épülnek fel a betegségből. Az idei rendezvény témája az, hogy felhívják a közvélemény figyelmét arra, hogy milyen sok tévhit kering a rákról. Dr. Simon Tamás felszólította a kollégákat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy azok a tévhitek, amelyek jelenleg a rákbetegségről elterjedtek, a valós értékelésekkel a helyükre kerüljenek, és ne riogassanak senkit, és ne akadályozzák a rákmegelőző, időben felismerő, gyógyító és rehabilitáló munkát.

A megváltoztatandó tévhitek a Nemzetközi Rákellenes Unió szerint a következők:

Az első tévhit, hogy rák kizárólag egészségügyi probléma. Nem igaz, mert a rákbetegség elterjedtsége és veszélyes volta miatt az egész társadalom problémája is. Társadalmi odafigyelés, oktatási, közösségi egészségügyi ellátás és közigazgatási kérdések felismerése, megoldása nélkül nehéz visszaszorítani azokat a rákformákat, amelyek felelősek az idő előtti rokkantságért és halálozásért.

A második tévhit az, hogy a rák az idősek, a gazdagok és a fejlett országokban élők betegsége. Nem igaz, mert bár a rákbetegségek 75%-a 60 éven felülieket érint, de 25%-a fiatalabb – és fiatal rákbetegek esetleges elveszítése komoly társadalmi gondként is jelentkezhet, pl. idő előtti rokkantság, kevesebb gyermek. A rák nem ismer ország- és gazdasági korlátokat és határokat, egyaránt előfordul a fejlődő (szegény) és a fejlett országok lakossága között, tehát világprobléma, ezért minden országban meg kell tenni mindent visszaszorításáért.

Harmadik tévhit, hogy a rák diagnózis egyértelmű halálos ítélet. Nem igaz, mert három lehetséges rákbeteg közül egynek a betegsége elkerülhető, megelőzhető, a maradék kettő közül az egyiket meg lehet gyógyítani.

Negyedik tévhit, hogy a rák egy sorscsapás, balsors következménye. Nem igaz, mert tudatosan, ismeretek és akaraterő birtokában sokat tehetünk azért, hogy a rákbetegség elkerüljön bennünket, hogy időben felfedezésre kerüljön és így gyógyítható legyen.

A tudatos elkerülés alapja a rákmegelőző életmód szabályainak ismerése: a nem dohányzás, a helyes táplálkozás, a több mozgás, a stressz tűrés és a stressz kezelés, a kiegyensúlyozott szexualitás, a környezet tisztelete, és az óvatos napozás.

Ezekkel a szabályokkal elkerülhetjük, megelőzhetjük a tüdőrák, a gyomorrák, a vastagbélrák, a méhnyakrák és a bőrrák jelentős többségét.

Ha odafigyelünk testünk változásaira, ha önvizsgálattal ellenőrizzük mellünk, herénk, szájüregünk állapotát, ha szűrővizsgálatra hívnak, elmegyünk és ha visszahívnak, oda is elmegyünk, akkor időben felismerhetik az illetékesek a rákbetegséget még korai állapotában – és ekkor a gyógyítási lehetőségek még sokkal jobbak.

Nem elég a fentieket ismerni – be is kell tartani őket.

A rákbetegség helyzetének javítása mindenkitől elvárja, hogy a tudatlanság – az ismerethiány, illetve a felelőtlenség, a szabályok be nem tartása ne rontsa azokat a lehetőségeket, hogy minden lehetséges rákbetegség kerüljön megelőzésre, és ha a rákos folyamat elindul, kerüljön időben felismerésre és gyógyításra.

Egyszerű dolgok ezek, csak ismerni és követni kell őket – és nem elfogadni passzívan a pesszimista tévhiteket, hanem tudatosan mindent megtenni a jó irányú változások érdekében.
A Magyar Rákellenes Liga egész évben megrendezésre kerülő programjain várja a tájékozódni vágyókat, gyógyulókat, hozzátartozókat.

Forrás: .rakliga.hu, Rák Volt Magazin, facebook.com/rakliga

hirdetés

az oldal QR-kódja

Tévhitek a Rákról QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →