Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Küldetésünk  >  jelenlegi cikk

Csökkentsük a társadalom kiszolgáltatottságát

írta   /   2012-06-29  /   nincs hozzászólás

Nagyon rossz a közérzetem, még mindig nem lábaltam ki az előző betegségemből, doktor úr! Nagyon megviselnek az időjárási frontok, a polleninvázió, a meleg, az életkorom, minden tagom fáj, hasmenésem, lázam van és köhögök is, gyógyszerész úr! Nem tudom, hogyan tudnék ezen a helyzeten javítani! Mit tegyek?

Joggal várjuk el az orvostól, a gyógyszerésztől, hogy segítsen a megoldásban, hiszen mi nem ismerjük az okot, legtöbbször nem tudjuk a gyógymódot. Sokszor még igazából megfogalmazni sem pontosan tudjuk, mi is a baj, a tünet. Az egészségügyi ellátás éppen ezért a bizalomra épül. Bízom a gyógyító szakértelmében. Nem tudom előre, hogy jó lesz-e nekem a kezelés, a gyógyszer, a javaslat, de elhiszem, hogy igen, eredményes lesz.

Az orvos a betegségek, a gyógyszerész a gyógyszerek szakértője. Legyünk ebben bizonyosak. Közel tíz év tanulmány az egyetemeken, s a folyamatos, kötelező képzéseknek köszönhetően korszerű, naprakész ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek az egészség fenntartásának, a betegségek meggyógyításának területén.

Amikor közös szakmai felügyelettel új lapot indít a Magángyógyszerészek (MOSZ) és a Magánorvosok  Országos Szövetsége (MAAOSZ), akkor az a cél vezérli a szervezetek vezetőit, hogy partnerkapcsolatot építsen a társadalom tagjaival. Úgy ítéljük meg, hogy napjainkban felértékelődött az egészség. Számos mozgatórúgója van ennek a helyzetnek. Jelenleg egyszerre tágul a horizont és szűkül a mozgástér. Megnyílt számunkra Európa, de összezsugorodott a gazdaság. A megkívánt életvitel felépítése, vagy a megszokott fenntartása a korábbinál jóval nagyobb figyelmet igényel. Nem lehet csak úszni az árral. Ahhoz, hogy életszínvonalunkat megfelelő szinten megőrizzük, családunkat biztonságban tudjuk, munkánkat megtartsuk, méltó öregségben tudjunk élni, az egészségünkre nagyon, egyre jobban oda kell figyelnünk.

A gazdaság átszervezésével egyidejűleg sor került az egészségügyi ellátórendszer átszervezésére is. Száz megkérdezett polgárból 84 lehetőleg nem szeretne az egészségügyi intézményekkel szoros kapcsolatba kerülni. Sok a negatív tapasztalat, élmény, nagy a bizonytalanság. Szeretnénk segíteni. Olyan helyzetet kívánunk teremteni, amelyben a kiszolgáltatott betegből partner válik. Ebben a lapban, amelynek első példányát tartja kezében az olvasó, az életvitellel, egészségi állapottal összefüggő ismeretekre, általános, jellemzően előforduló alapbetegségek kórlefolyásának bemutatására és megelőzésük, kezelésük ismertetésére vállalkozunk. Egyfajta sajátos „társadalmi egészségtan” oktatást szeretnénk intézményesíteni, amellyel reményeink szerint csökkentjük a kiszolgáltatottság fokát, és fejlesztjük az egészségtudatos magatartást.

Tudja azt Ön, kedves olvasó, hogy naponta 650 000(!) polgár lép be a patikák ajtaján? Tudja, hogy néhány éve patikai szolgáltatás-fejlesztési programot indítottunk, hogy minél magasabb szinten tudjunk az Ön segítségére lenni? Akkor most tudja meg azt is, hogy feltett szándékunk, hogy ezt a rendkívül magas számú találkozást sokkal hatékonyabbá tegyük. Segítsen, hogy segíteni tudjunk! Tájékozódjon, kérdezzen, igényelje a patikákban megtalálható szakértelmet! Segítsen a partnerkapcsolat felépítésében, hatékony működtetésében! Alakítsuk ki közösen a legkönnyebben hozzáférhető egészségügyi szolgáltatónál az Ön igényeinek megfelelő, a maximális egészségnyereséget gazdaságosan lehetővé tevő népegészségügyi modellt!

Bízzon bennünk!

Dr. Mikola Bálint

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Csökkentsük a társadalom kiszolgáltatottságát QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

kovacs_janos

Kedves olvasó

bővebben →