Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Tényleg több lájkot kapnak a magasabb színvonalon gyógyító kórházak

írta   /   2013-03-21  /   nincs hozzászólás

A szociális média aktív használói gyakran kifejtik véleményüket Facebook oldalaikon, de vajon „tetszik” megjelölésük mennyiben tükrözi egy szervezet minőségét? - kérdi az OTSZ Online.

Az American Journal of Medical Quality nemrég egy olyan vizsgálatot közölt, amely szerint a Facebook-os „tetszikek” valóban a kórház minőségének és a betegek elégedettségének indikátorai.

„Az eredmények azt jelzik, hogy a felmérések mellett a Facebook egy további forrás lehet a betegpopuláció attidűdjének megállapításához” – írta Alex Timianés munkatársai.

A kutatók 40, New York város környéki kórház esetében összevetették a 30 napos halálozási adatokat azzal, hogy a Facebookon hány „tetsziket” kapott a kórház. Azt találták, hogy a Facebook „tetszikek” összefüggtek azzal, hogy a beteg ajánlja-e a kórházat másoknak is (R2=0,74), és a 30 napos halálozási ráta 1%-os csökkenése majdnem 93-mal több Facebookos „tetsziket” eredményezett (R2=0,64).

Érdekes eredmény volt, hogy az oktatókórházak kevesebb „tetsziket” kaptak, mint a hagyományos közkórházak, annak ellenére, hogy az oktatókórházak személyzete fiatalabb és feltehetően aktívabb a Facebookon. A szerzők szerint ez a negatív összefüggés a „tetszikek” és az oktatókórházi státusz között valószínűleg e kórházak minőségi mutatóival függ össze.

„Minden kórház készíthet oldalt a Facebookon, de azok fognak több ’tetsziket’ kapni, amelyek magasabb színvonalú ellátást nyújtanak, és amelyekkel elégedettebbek a betegek” – írták a szerzők.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kórházak sokkal kevésbé használják ki a Facebookos jelenlét lehetőségét, mint más szervezetek. A mostani vizsgálatba azért csak 40 kórházat vontak be, mert a New York környéki 82 kórház közül csak ennyinek volt Facebook oldala, s ez az arány országosan is jellemző. (Összehasonlításul: a jótékonysági szervezetek 97%-a jelen van a Facebookon.) Emellett viszonylag kevés a „tetszikek” száma is: egy 2011-es vizsgálat szerint 120 kórház közül csak 8 esetében haladta meg a „tetszikek” száma a 10 000-et. Forrás: Science Daily , OTSZ Online

hirdetés

az oldal QR-kódja

Tényleg több lájkot kapnak a magasabb színvonalon gyógyító kórházak QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →