Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Szerkesztőségi cikk
friss

Az életfontosságú D- vitamin – amiről egyre többet tudunk

írta   /  2013-12-15  /  Betegségekről érthetően, Epilepszia, Gyógyszerekről, Neurológia, Szerkesztőségi cikk, Vitaminok  /  nincs hozzászólás

Vitamin-D

A legutóbbi időben a D-vitamin a tudományos világ érdeklődésének középpontjába került, mert kiderült, hogy szerepe nemcsak a csontanyagcserében meghatározó, hanem számos egyéb biológiai hatása is van.  Egyre általánosabb az a felfogás, amely szerint a D-vitamin inkább tekinthető hormonnak, mint vitaminnak.

bővebben →
friss

Interjú – Orosz Barbarával beszélgettünk

írta   /  2013-10-04  /  Betegségekről érthetően, Interjú, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

orosz_barbara

Amikor egy sikeres életmódmagazin műsorvezetőjére gondolunk, biztosra vesszük, hogy az ő életében az egészségtudatosság szakmai kötelesség.

bővebben →
friss

MEGKEZDI MŰKÖDÉSÉT A NEMZETI BETEGFÓRUM

írta   /  2013-02-13  /  Egészségügy, Kalendárium, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

bábu

1992 óta február 11. a Betegek Világnapja. E jeles nap remek alkalmat kínál ahhoz, hogy a több mint egy éves előkészítő folyamatot követően, megalakulása pillanatához érkezzen a Nemzeti Betegfórum (NBF), miután a tavalyi év végén EMMI rendelet született a szervezet felállításáról.

bővebben →
friss

A gyógyszerszedési alapszabályok

írta   /  2013-01-05  /  Gyógyszerekről, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

tartsa be

  Az orvos a készítmény rendelése előtt mindig mérlegeli a becsült kockázat és a várható haszon arányát, majd ennek megfelelően írja fel az orvos­ságot. Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának […]

bővebben →
friss

Ne hagyja, hogy hamis gyógyszerekkel becsapják!

írta   /  2012-11-06  /  Gyógyszerekről, Hírek, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

hamisyógy

Világszerte sajnálatos tendencia a hamisítványok forgalmának növekedése. A teljes „piac” mértékadó források szerint jelenleg évi 200 milliárd USD értékű, amely 3-szorosa a heroin és az ópium együttes forgalmának. Egyes fekete-afrikai, illetve elmaradott délkelet-ázsiai országokban 10-ből csak 2 megvásárolt doboz valódi.

bővebben →
friss

„Egy Világ, Egy Otthon, Egy Szív”

írta   /  2012-10-25  /  Kalendárium, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

DSCN6217

  „Egészséges felnőtt – egészséges gyermek” volt a mottója az immár 12. alkalommal megrendezett Szívünk Napja eseménynek a Városligetben, ahol a Bayer Hungária Kft. is jelen volt változatos programjaival.

bővebben →
friss

Száz emberből csak tizenöt segít vészhelyzet esetén

írta   /  2012-09-10  /  Közvélemény, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

FirstAid

Megjelent az első magyar nyelvű, ingyenes, elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás

bővebben →
friss

Mitől függ a táppénz mértéke és mikor nem jár?

írta   /  2012-07-15  /  Egészségügy, Interjú, Kérdezzen! válaszolunk, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

Health-Care-Dollars1

A táppénz az egészségbiztosítás rendszerében nyújtott pénzbeli ellátások egyike. A keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság jár, táppénzre majd csak ezt követően jogosult a biztosított.

bővebben →
friss

Mit hoz a jövő a telemedicina (távgyógyászat) területén?

írta   /  2012-07-02  /  Interjú, Szerkesztőségi cikk  /  nincs hozzászólás

samu_2

Az infokommunikációs technológia (IKT) alkalmazása, jelentősége az egészségügyi ellátásban Az elmúlt évtizedek során egyre korszerűbb technológiák (internet, mobiltelefon stb.) jelentek meg, és ezeknek köszönhetően a felgyorsult információáramlás jelentős változásokat hozott a mindennapi életben és az egészségügyi ellátás különböző területein.

bővebben →
friss

Amit a koleszterincsökkentő gyógyszerekről tudni érdemes

írta   /  0201-08-10  /  Gyógyszerekről, Szerkesztőségi cikk, Szív- és érrendszeri betegségek  /  nincs hozzászólás

tabletta

A legtöbb magas vérzsír- (koleszterin-, triglicerid-) szinttel rendelkező páciens egyben túlsúlyos is, hiszen a felesleges energia zsírpárnák formájában lerakódik a szervezetükben. Nekik a testsúlycsökkentés és az életmódváltás az elsőként ajánlott terápia. Sok betegnek azonban a diéta és a mozgás ellenére sem csökken kellő mértékben a vérzsírszintje, ekkor a kezelőorvos gyógyszereket javasol.

bővebben →