Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Téli sportbiztonság

írta   /   2013-01-21  /   nincs hozzászólás

Kevés olyan télen is űzhető sport van, ami a napsütéses, szabad ég alatt végezhető és szinte minden izmot megmozgat. Ilyen a magyarok által is igen kedvelt testedzési forma a sí. Annak ellenére, hogy az időjárás az idei síszezonnak kedvez, magyarok tízezrei döntenek úgy, hogy más országokban is hódolnak kedvenc téli hobbijuknak.

Habár senki sem úgy készül neki a téli pihenőnek, hogy baleset éri, mégis, nem árt bebiztosítani magunkat. Az egoMedia felmérése szerint, tavalyi évben több mint 10 ezer magyart ért síbaleset, mégis a kiutazók harmada köt csupán utasbiztosítást. Kevesen tudják, hogy nem kell feltétlenül balesetbiztosítás ahhoz, hogy az Európai Unió tagállamaiban orvosi kezelésben részesüljünk egy szerencsétlenül sikerült lesiklás után: ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyával is ellátnak a kórházakban, mégis, ezzel a lehetőséggel is csak minden második síelő él. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával ugyan Európa 31 országában, a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vehetik igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat a sérültek, ez azonban nem teljes körű. Minden országban csak az jár a külföldinek ingyen, amit a helyi állami egészségbiztosító a saját biztosítottjának is térít.

A több mint 2000 fős mintán elvégzett felmérésből az is kiderül, hogy nemcsak a biztosításon spórolnak a síelő magyarok: az idén a válaszadók kétharmada rövidebb ideig síel, és 10-50 ezer forinttal költ kevesebbet a téli sportra, mint az előző években.

A szakemberek szerint azonban egészségünk érdekében a biztosításon ugyanúgy nem éri meg spórolni, mint ahogy a megfelelő sífelszerelésen sem, vagy az utazást megelőző erőnléti felkészülésen. A sí út előtt néhány héttel nem árt ellátogatni egy-egy „szárazföldi edzésre”, hogy izmainkat, ízületeinket ne érje hirtelen a megterhelés.

Forrás: egoMédia, MTI

hirdetés

az oldal QR-kódja

Téli sportbiztonság QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →