Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Tegyen lépéseket a cukorbetegség megelőzéséért!

írta   /   2013-11-17  /   nincs hozzászólás

1991 óta november 14-én tartjuk a Diabétesz Világnapot. 122 évvel ezelőtt ezen a napon született Frederick Banting kanadai, Nobel-díjas orvos kutató, akinek az inzulin felfedezését köszönhetjük.

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, ez a szimbólum a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A kör valamennyi kultúrában az élet és az egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, amely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlójának színe is.

Ezen a napon mindenkit arra biztatnak, öltözzön kékbe, viseljen kék kört, rakja ki honlapjára ezt a jelet, ezzel hívja fel életközössége figyelmét az egyre nagyobb méreteket öltő egészségügyi problémára, hiszen mára több mint 371 millió ember érintett ebben a betegségben és további 280 millió ember veszélyeztetett. Egyes becslések szerint 2030-ra közel fél milliárd ember küzd majd a cukorbetegséggel világszerte. A kezdeményezésnek olyan sportolók mondtak igent, mint a spanyol hegymászó, Josu Feijoo, aki cukorbetegként megjárta már az Északi- és a Déli-sarkot, a Csomolungmát, és most az űrben készül egy lépést tenni a diabétesz megelőzéséért.

A kezdeményezés immáron túlmutat az egyéni szinteken, egyre nagyobb méreteket ölt: múlt évben immáron közel nyolcvan ország több mint ezer nevezetes épülete, szobra öltözött kék fénybe ezen az estén a koppenhágai Kis Hableánytól kezdve az egyesült államokbeli Empire State Buildingen át egészen a brazil Megváltó Krisztus szoborig.

A Diabétesz Világnap minden évben egy, a cukorbetegséggel kapcsolatos téma köré szerveződik.

„Tegyen Ön is lépéseket a cukorbetegség megelőzéséért!”, ez a Nemzetközi Diabétesz Szövetség idei jelmondata, utalva arra, hogy azzal tehetünk a legtöbbet a cukorbetegség egyes típusainak kialakulásáért, ha megelőzésképpen sportolunk és egészséges életmódot élünk. A szlogen felszólítása így tehát most szó szerint értendő: a szövetség honlapján elindított lépésszámlálón mindenki rögzítheti, hogy az adott héten, napon hány lépést tett meg egészsége érdekében. December 2-ig akár csoportok, klubok, munkahelyi közösségek is regisztrálhatnak és részt vehetnek a kezdeményezésben.

cukor

A steps.worlddiabetesday.org oldalon regisztrálva a lépésszámláláson kívül többek között a következő események közül lehet választani:

-         kéket viselek november 14-én

-         kék fénnyel világítok meg egy épületet vagy szobrot

-         felkérek egy helyi hírességet, hogy viselje a kék kör jelét

-         diabéteszmegelőző rendezvényt szervezek helyi közösségem részére

-         flash mobot szervezek az alkalomra

-         embercsoportból megalkotott kék kört szervezek

-         honlapomon, blogomon reklámozom a kezdeményezést

-         kirakom a közösségi oldalam profilképeként a kék kört

-         videót készítek a diabétesz megelőzéséről

-         egy rádió- vagy tévéadásban a cukorbetegség megelőzéséről beszélek

-         a helyi újságban cikket írok a problémáról

-         diabéteszsétát szervezek a világnap alkalmából

-         maratont futok vagy biciklitúrán veszek részt az esemény nevében

-         a cukorbetegséghez kapcsolódó Guinness-rekordot döntök

-         elvégzem az ajánlott napi fizikai mozgásmennyiséget

-         a diétámba még több egészséges ételt illesztek

A mozgáson kívül a felsorolt eseményeknek is van szimbolikus lépésszámuk, így tehát ha valaki egy flash mobot szervez, az ezer lépést „ér”, ha kéket visel, az kétszázat. Mindet összeszámlálva szeptember végéig közel 330 millió lépést tettek meg eddig a nemzetek polgárai világszerte. Még mindig nem késő csatlakozni, és ne feledjük, bármelyik eseményt is választjuk, a lényeg, hogy rendszeren mozogjunk és egészségesebben étkezzünk, hiszen az egészségünk a tét.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Tegyen lépéseket a cukorbetegség megelőzéséért! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →