Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Asztma  >  jelenlegi cikk

„Tartsd kézben az asztmás tüneteket!” – május 7-e az Asztma Világnapja

írta   /   2013-05-06  /   nincs hozzászólás

Woman with asthma using inhalerAz asztma egy krónikus légúti gyulladásos betegség, amely évről-évre egyre több embert érint világszerte. Kialakulásának okai lehetnek a genetikai hajlam, illetve olyan környezeti hatások, mint a dohányfüst, szennyezett levegő, allergének vagy légúti fertőzések. Habár az asztma nem gyógyítható, tünetei gyógyszerekkel kezelhetők.
A Világmozgalom az Asztmásokért Szervezet idén 15. alkalommal tartja meg az Asztma Világnapját, aminek célja a betegségre és annak kezelési módjaira irányuló figyelemfelhívás.
Az asztma egy krónikus betegség, amit a légutak gyulladása és hörgőszűkület jellemez. Többnyire már gyermekkorban kialakul, s minden 10. gyereket érint. Felnőtt korban a betegség kialakulásának esélye már ennek az aránynak csak a fele, azaz 5%. Azoknak, azonban akiknél van asztmás a családban, nagyobb a kockázatuk arra, hogy jelentkezzen náluk is ez a megbetegedés. Szakértők szerint a genetikai hajlam mellett a betegség nagyfokú terjedésének az egyik fő oka az elvárosiasodás, és az ehhez kapcsolódó szennyezett levegő.
Az asztmás betegek légútjai rendkívül érzékenyek, ezáltal fokozattan reagálnak bizonyos belélegzett anyagokra – pollen, dohányfüst, szmog, penészgombák, atkák, stb. –, a fokozott fizikai terhelésre, stresszre és a légúti fertőzésekre. Az asztmát kiváltó inger hatására a beteg légutak begyulladnak, nyálkahártyájuk megduzzad, ezáltal a légutak beszűkülnek és túlzott mennyiségű váladék termelődik. A betegség jellegzetes tünetei a köhögés, légszomj, mellkasi feszítés és az éjszakai nehézlégzés. Ezek a tünetek nagymértékben ronthatják a betegek életminőségét, ezért ilyen esetben fontos a megfelelő terápia alkalmazása és betartása.
Az asztma egyelőre sajnos nem gyógyítható krónikus betegség, de megfelelő kezeléssel a tünetek ellenőrzés alatt tarthatóak és jó életminőség biztosítható a beteg számára. A fejlett orvostudománynak köszönhetően ma már léteznek olyan hosszú hatású hörgőtágítók, amelyeket a legkorszerűbb hajtógáz-mentes inhalációs eszközökkel juttatnak be a beteg légutakba. A speciális gyógyszerbejuttatási mechanizmus révén ezek az új generációs inhalátorok megkönnyítik a betegek számára a hörgőtágító készítmény belélegzését, és csökkentik a szájban és a torokban a hatóanyag lerakódását, ezáltal jobb gyógyszereloszlást biztosítva a tüdőben.

asztmaroham
Az Asztma Világnapját minden évben május első keddjén tartják világszerte. Az idei világnap jelmondata: „Tartsd kézben az asztmás tüneteket!” A világnapot szervező mozgalom célja, hogy tájékoztassa a betegeket az asztma gyógymódjairól, s a kezelőorvosok iránymutatását igénybe véve fokozza a betegek önállóságát saját betegségük ellenőrzésében és kezelésében, ezáltal elkerülve a rohamok esetén szükséges gyakori hospitalizációt.
Ma Magyarországon közel 300.000 asztmás gyermeket és felnőttet tartanak nyilván, jelentős azonban azok aránya, akik nem ismerik fel a tüneteket, ezért nem fordulnak orvoshoz betegségükkel. Sajnos az elmúlt években nem csak a betegek száma növekedett, de a kór kialakulása egyre fiatalabb korban jelentkezik. Becslések szerint az asztmás betegek száma 2025-re akár másfélszeresére is nőhet, ezáltal elérve a 400-450 milliós betegszámot világszerte.

hirdetés

az oldal QR-kódja

„Tartsd kézben az asztmás tüneteket!”  – május 7-e az Asztma Világnapja QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →