Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

Támogatást kap az aeroszolgyógyszerek hatékonyságának növelését célzó kutatás

írta   /   2013-10-10  /   nincs hozzászólás

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 180 millió forintos támogatásával valósítja meg az aeroszolok kiülepedésének vizsgálatát célzó projektet az a konzorcium, amelyet az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont hozott létre. A projekt legfőbb célja az aeroszolgyógyszerek beviteli hatékonyságának növelése.

A  kutatóközpont a program céljait a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika munkatársaival közösen határozta meg. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Energiatudományi Kutatóközpont a célok eléréséhez “in vitro” kísérletekkel és számítógépes szimulációkkal biztosítja az eszközöket.

asztmaspray
A projekt keretében számítógépes módszerekkel és mérésekkel tanulmányozzák az aeroszolok légúti áramlását és kiülepedési tulajdonságait. A folyamatot emberi tüdőről készült képekből összerakott háromdimenziós, üreges légúti modelleken végzik lézeres optikai módszerekkel.
A kutatóközpont a vizsgálatokhoz szükséges infrastruktúrát kiépíti, és kidolgozza azokat az eljárásokat, módszereket, amelyek lehetővé teszik az elméleti és kísérleti eredmények feldolgozását, értelmezését, összevetését, illetve további kutatásokban való alkalmazását.
Ilyen vizsgálat lehet az asztmás vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek kezelésére használt aeroszolgyógyszerek hatékonyságának áramlástechnikai szempontból való tanulmányozása, hiszen a légzési mód alapvetően befolyásolja a hatóanyag adott célterületre történő eljutását – közölte a kutatóközpont.
A kiépítendő infrastruktúra részét képezi egy kutatási célokra kifejlesztett “lélegeztető gép”, amely programozható módon képes tetszőleges légzési mintákat lekövetni. Így összehasonlíthatóvá teszi például az egészséges és a légúti betegségben szenvedő emberek légzésfunkcióinak eltérése miatt az inhalált gyógyszerek kiülepedésében bekövetkező változásokat is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Támogatást kap az aeroszolgyógyszerek hatékonyságának növelését célzó kutatás QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →