Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Szűréssel több ezer tüdőrákos életét lehetne megmenteni

írta   /   2013-02-27  /   nincs hozzászólás

Alacsony dózisú komputertomográf (LDCT) szűréssel évente 12 000 tüdőrákos beteg életét lehetne megmenteni az Egyesült Államokban – derült ki egy új elemzésből.

    Az Amerikai Rák Társaság online kiadványában megjelent tanulmány szerint jóllehet jelentős apadás következett be az amerikai dohányosok számában az utóbbi években, még ma is mintegy 43 millióan rabjai a cigarettának. Ha nem tudnak leszokni szenvedélyükről, felük dohányzás okozta betegségben – például tüdőrákban – fog meghalni. Megfelelő és időben elvégzett szűréssel azonban a tüdőrákos elhalálozások is visszafoghatók.
A felmérés keretében 2002 és 2009 közötti adatokat elemeztek, és arra jöttek rá, hogy a röntgenvizsgálatokkal összehasonlítva LDCT-szűréssel húsz százalékkal lehetne csökkenteni a tüdőrákos haláleseteket a jelenlegi és volt dohányosok körében. (Utóbbiak közé azok számítottak, akik az elmúlt tizenöt éven belül hagyták abba a dohányzást, de előzőleg 30 éven át napi egy – vagy 15 éven át napi két – doboz cigarettát szívtak el.)
A következtetések alapján mintegy 8,5-9 millió olyan amerikai van, akin érdemes lenne elvégezni az LCDT-vizsgálatot: ha a szűrés megvalósulna, akkor – a tüdőrákos halálesetek számát figyelembe véve – évente hozzávetőleg 12 000 beteg életét lehetne megmenteni – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Magyarország a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyen áll. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Mintegy 30 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek. Így a leszoktató programok mellett a rendszeres szűrés hazánkban is fontos lenne.

Forrás: MTI 2013.02.27.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Szűréssel több ezer tüdőrákos életét lehetne megmenteni QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →