Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Demencia, Alzheimer-kór  >  jelenlegi cikk

Szklerózis multiplex-klinika J.K. Rowling, a Harry Potter írójának adományából

írta   /   2013-10-10  /   nincs hozzászólás

Megnyílt a J.K. Rowling tízmillió fontos adományának segítségével létrehozott klinika kedden az Edinburgh-i Egyetemen. Az intézményben szklerózis multiplexben (SM) és más idegrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek kaphatnak kezelést, és az ezekkel kapcsolatos kutatásokat végzik.

harrypotterAz Anne Rowling Regeneráló Neurológiai Klinikát Anna brit hercegnő, az Edinburghi Egyetem kancellárja adta át hivatalosan. A klinikát a Harry Potter regényfolyam írónőjének édesanyja után nevezték el, aki 45 esztendősen hunyt el szklerózis multiplex következtében – írta a BBC News online híradásában.
Az intézményben a neurodegeneratív betegségek kialakulásának lelassítását célzó kezeléseket kaphatnak a betegek. Az egészségügyi központ szklerózisos, motor neuron betegégben, Huntington-kórban, Parkinson-kórban szenvedő, de autista és az Alzheimer-kór korai fázisában lévő pácienseket is fogad.
Rowling köszönetet mondott mindazoknak, akiknek segítségével a klinika megvalósulhatott. Kiemelte: nagyon büszke arra, hogy láthatta felépülni a központot, amely a páciensek, az orvosok és a kutatók igényeit is teljes mértékben kielégíti.
Sziddharthán Csandrán neurológus professzor, a klinika társigazgatója kifejtette: azoknak a pácienseknek, akiket az intézmény kezel, arra van szüksége, hogy minél jobban késleltessék, megállítsák, ideális esetben visszafordítsák betegségüket. A klinika úttörő szerepet akar vállalni az tudományos és innovatív klinikai kutatásban.
“Csak ezeknek a pusztító betegségeknek a hátterében lévő biológiai folyamatok jobb megértésével határozhatjuk meg a potenciális terápiák új céljait, és vethetjük őket klinikai próbák alá” – tette hozzá a professzor.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-24434961

hirdetés

az oldal QR-kódja

Szklerózis multiplex-klinika J.K. Rowling, a Harry Potter írójának adományából QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →