Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügyi világnapok  >  jelenlegi cikk

Szívünk Napja – A család egészsége áll az idei rendezvény középpontjában – a Városligetben

írta   /   2013-09-28  /   nincs hozzászólás

 A gyerekek és a nők egészségmegőrzése, valamint a család egészsége áll az idei Szívünk Napja elnevezésű rendezvény középpontjában, amelyet az idén vasárnap a szív világnapján rendeznek a Városligetben – közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.
szivunknapja
Az MKT és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében ingyenes egészségügyi szűrésekkel és tanácsadással várják majd az érdeklődőket.
A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos.
Az uniós átlaghoz képest Magyarországon az emberek jóval többen dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.
Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások mintegy 80 százalékáért, ráadásul az utóbbi években háromszorosára nőtt az elhízott gyermekek száma és egyre gyakoribbak körükben az olyan – korábban a felnőttekre jellemző – betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.
A nők közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamilyen rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária vagy az AIDS következtében együttesen. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mert a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal és odafigyeléssel mintegy 80 százalékban megelőzhetőek lennének.
A Városligetbe vasárnap kilátogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik.
A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói játékosan mutatják be a gyermekeknek az elsősegélynyújtás világát. Szórakoztató programok sora is várja az együtt mozogni és szórakozni vágyó felnőtteket és gyermekeket. A reggel 10 órától kezdődő ingyenes programokat emlékkoncert zárja, amellyel méltó emléket szeretnének állítani Cipőnek, a Republic együttes nemrég elhunyt énekesének.
A Szív Világszövetség 1998-ban alakult. Legismertebb kezdeményezésük a szív világnapja, amelyet a sydneyi olimpián hirdettek meg, és 2000 óta minden év szeptember hónap utolsó vasárnapján számos országban megrendezik. A kezdeményezéshez Magyarország 2001-ben csatlakozott.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Szívünk Napja – A család egészsége áll az idei rendezvény középpontjában – a Városligetben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →