Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Bemutatják a Pacsmagi-tavak madárvilágát – 2013. május 25.

írta   /   2013-05-22  /   nincs hozzászólás

pacsmagiMadármegfigyelő túrát indít a Duna-Dráva Nemzeti Park a Tamási melletti Pacsmagi-tavak természetvédelmi területre május 25-én, az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából.

A Majsapusztáról induló, körülbelül nyolc kilométeres kiránduláson a tavaknál előforduló vízi madárfajokat lehet majd megfigyelni; a résztvevők nagy valószínűséggel láthatnak fokozottan védett és aránylag ritka cigányrécét, de nagykócsaggal, bakcsóval, törpegémmel, esetleg üstökös récével is találkozhatnak – mondta Komlós Attila, a nemzeti park kommunikációs munkatársa..
A túra útvonala megkerüli a tórendszer legnagyobb tavát, a kirándulók a madármegfigyelő tornyokból távcsővel is szemügyre vehetik a pacsmagi vízimadarakat.
A látvány mellett a túra szakvezetőjétől azt is megtudhatják a természetbarátok, hogy hogyan alakult ki a tórendszer, hogyan vette birtokba a természet, majd jött létre a jelenlegi gazdag vízi világ.
A Koppány völgyében, 487 hektáron elterülő Pacsmagi-tavak 1990-ben lett természetvédelmi terület, 1997-ben pedig felvették a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékébe.
A tórendszer gém- és récefélék fontos költőhelye, rendszeresen fészkel Pacsmagon a nagy kócsag, a bakcsó, a törpe-, a szürke- és a vörösgém, és egyik legfontosabb hazai élőhelye a cigányrécének. A megfigyelések szerint a Magyarországon észlelt madárfajok több mint fele előfordult már a tórendszer területén.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Bemutatják a Pacsmagi-tavak madárvilágát – 2013. május 25. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →