Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Szerbiában véget ért a nyugat-nílusi vírus okozta idei járvány

írta   /   2013-10-03  /   nincs hozzászólás

Véget ért a nyugat-nílusi vírus okozta járvány Szerbiában, az orvosok idén már nem számítanak újabb fertőzöttekre – jelentette be kedden a Szerbiai Klinikai Központ fertőző és trópusi betegségek részlegének igazgatója.

Dragan Delic a Tanjug hírügynökségnek azt mondta, néhány beteg még ápolásra szorul, újabb fertőzésekre azonban nem kell számítani. Emlékeztetett arra is, hogy a legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben vettek nyilvántartásba. Ennek oka, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés idényjellegű betegség, terjedése azokra az időszakokra jellemző, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed.

nyugatnilus2
A belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint a múlt hétig összesen 238 fertőzést és 32 halottat regisztráltak.
A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, és valamilyen krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvednek.
A jelentés szerint a vírus okozta betegségben elhunytak mindegyike 50 éven felüli krónikus beteg volt, tehát a veszélyeztetett kategóriába tartozott. Az összes megbetegedett közül 197 fertőzöttnél következett be agyhártya- vagy agyvelőgyulladást.
A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre – esetlegesen lovakra – történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártya-, vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Szerbiában véget ért a nyugat-nílusi vírus okozta idei járvány QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →