Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Százhúsz éve született Szent-Györgyi Albert

írta   /   2013-09-17  /   nincs hozzászólás

 Felavatták Szent-Györgyi Albert egészalakos szobrát, Bíró Lajos mátészalkai művész alkotását Szegeden, a Nobel-díjas tudós születésének 120. évfordulóján.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületének lépcsőjén elhelyezett bronzszobor kezében pipát tartó, a járókelők között sétáló, hétköznapi emberként ábrázolja Szent-Györgyi Albertet.

szentgyorgyi1
Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora ünnepi beszédében hangsúlyozta, Szeged régóta tartozott magának azzal, hogy ilyesfajta emléket állítson az egyetem egykori rektorának.
Botka László (MSZP), Szeged polgármestere avatóbeszédében úgy fogalmazott, az ember egyedül nem láthat messzire, szükség van rá, hogy óriások vállára álljon. Szeged életében Szent-Györgyi lett az az óriás, akinek vállára állva a város szellemisége egyszer csak föl- és kiemelkedett környezetéből.
Abban a korban az egyre inkább náci befolyás alá kerülő országban Szeged egy csepp szabad és liberális angolszász szellemű szigetté vált, ahol épp Szent-Györgyi hatására formálódott át az oktatástól, a mindennapi érintkezésen át a sport megnövekedett presztízséig rengeteg minden – mondta a politikus.
Botka László úgy véli, ma is ki kell állni Szent-Györgyi Albert hite és meggyőződése mellett: akkor lesz sikeres Magyarország, ha ember és ember között nem a származás, a világnézet, a vallás, a pártállás, hanem a tudás, a tehetség, a munka tehet csak különbséget.

szentgyorgyi2

Egykori rektorára és mindmáig leghíresebb tudósára emlékezve ismét Szent-Györgyi Albert életéhez és kutatásaihoz kapcsolódó tanulmányi versenyt szervez középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).
A megmérettetés különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint: Szent-Györgyi Albert életművének, korának tudománytörténeti feldolgozása mellett a kutató munkájához és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete – mondta el  Újszászi Ilona, az intézmény szóvivője.
Az idei verseny egyik témája Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter kapcsolata, így a feladatok között szerepelnek az 1920-30-as évek tudomány- és művelődéstörténetével kapcsolatos kérdések is.
A versenyen – amelynek nevezési határideje szeptember 27. – középiskolák négyfős csapatai indulhatnak, azzal a kikötéssel, hogy legalább az egyik diáknak 10. osztályosnak kell lennie. A megmérettetésnek részese lehet minden magyarországi diák, és külön is meghívót kapnak az egyetem bázisiskolái, illetve a Duna-Kőrös-Maros-Tisza Eurorégióhoz tartozó magyar középiskolák.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Százhúsz éve született Szent-Györgyi Albert QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →