Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Száz résztvevőt várnak a szigligeti várfutásra

írta   /   2013-10-10  /   nincs hozzászólás

Száz résztvevőt várnak a szervezők szigligeti várfutásra; a versenyzőknek jelentős szintkülönbséget kell leküzdeniük szombaton.

Balassa Balázs, Szigliget független polgármestere elmondta: a várfutással egy történelmi események állítanak emléket, 1558-ban a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és visszamenekítették a szüretelőket a várba. Akkor életükért futottak a szigligetiek a török elől, ma a futás célja az egészségmegőrzés.

szigligetivár
A történelmi eseményre utalva a rajtot ágyúlövés fogja jelezni. A klasszikus 6 km-es távon (az első verseny alkalmával csak 6 km-es távon rendeztek futóversenyt) hagyományőrző öltözéket viselő lovas lovagol a versenyzők előtt a teljes távon.
Mindkét táv vége komoly kitartást igényel a futóktól. A 6 kilométeres táv utolsó 1500 méterén 80 méteres szintkülönbséget kell teljesíteni, míg a 10 kilométeres utolsó 800 méterén 60 méteres szintkülönbség nehezíti a célba érkezést – hívta fel a figyelmet Balassa Balázs.
Tájékoztatása szerint a várban az idei évben elmarad a fegyver és harcászati bemutató, mert a színpad környékén komoly építési munkálatok folynak.
A verseny szombaton a szigligeti sportpályán kezdődik, fél kilenctől lehet nevezni, nevezési díjat nem kérnek, a rendezvényt borkóstolás követi.
Balassa Balázs szerint az előző években mintegy százan teljesítették a várfutást, a legkisebb gyerekektől a hatvan évesig akadt induló.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Száz résztvevőt várnak a szigligeti várfutásra QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →