Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Bőrgyógyászat  >  jelenlegi cikk

Startol az UV riasztási szezon

írta   /   2013-05-02  /   nincs hozzászólás

uvriasztasMa indult az UV-riasztási szezon, az UV-B sugárzás maximumértéke már a nagyon erős szintet is elérheti.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat az UV-index alapján 5 kategóriát különböztet meg.
Kékkel jelölik a gyenge – 0,1 és 2,9 közötti – sugárzást, amikor a különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével nincs szükség óvintézkedésre. A mérsékelt, 3 és 4,9-es érték közötti sugárzást zöld színnel jelzik.
Az erős – 5 és 6,9 közötti UV-B szintet – citromsárga, míg a 7 és 7,9 közötti UV-B szintet jelző nagyon erős sugárzást narancssárga színnel jelölik.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-B skálájának legmagasabb fokozatát, a 8-as szint feletti, extrém UV-B sugárzást, piros színnel jelzik. Ilyenkor már 15 perc alatt is lehet égni a napon. A szakemberek ilyen időben azt javasolják, hogy 11 és délután 3 óra között lehetőleg tartózkodjanak árnyékos helyen, viseljenek széles karimájú kalapot, továbbá használjanak fényvédő krémet, valamint napernyőt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-B sugárzás miatt két esetben ad ki figyelmeztetést. Egyrészt, ha az UV sugárzás másnapra várható maximuma legalább az ország területének 50 százalékán eléri a 7,5-ös értéket, másrészt ha az UV sugárzás másnapra várható maximuma a Dunántúl vagy a Dunától keletre eső terület 75 százalékán eléri a 7,5-ös értéket.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Startol az UV riasztási szezon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →