Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Sport betegséggel? Lehetséges! Körbekerekezték a Balatont!

írta   /   2013-06-27  /   nincs hozzászólás

bike1Valószínűleg a világon egyedülálló eredményt ért el az az összesen 116 biciklistából álló csapat, amely hétfőn ért célba Balatonfüreden. Különösen annak a 4 vesetranszplantáltnak, illetve 22 dializált betegnek a teljesítménye kiemelendő, akik a többiekkel együtt az év eddigi legforróbb négy napja alatt 210 kilométert megtéve körbekerekezték a magyar tengert. A vesebetegeknek immár másodszor meghirdetett RenBike Tour ötlete két dializált betegé, ezt fejlesztette tovább idén orvosuk, Dr. Schneider Károly. A főorvos a vesebetegseg.hu-nak elmondta: nagyon büszke arra, hogy idén megötszöröződött a résztvevők száma, akik 17 városból jöttek el, hogy bebizonyítsák: a vesebetegség mellett is lehetséges teljes értékű, egészséges, aktív életet élni.

A több mint 100 kerekező között a szervező főorvoson kívül idén még többen segítették a betegek biztonságos túráját: 8 orvos, és legalább 20 nővér biciklizett a transzplantáltakkal és dializáltakkal együtt. Velük tartottak még a rokonok, barátok, ismerősök, és mindazok, akik segíteni akarták a túra célját.

Az idei túrán, a tavalyival ellentétben, már nemcsak a nagyobb szabadságot biztosító hasi dialízisesek vehettek részt, hanem megoldották azt is, hogy 11 hemodialízises is körbetekerhesse a tavat. A 11 PD-s tehát, csakúgy mint tavaly, a kísérőkocsiban végezte az oldatcserét, a 11 HD-s pedig a keszthelyi, illetve a siófoki művese állomásokon kapta a kezelést.

A tavalyi, az első túrán Schneider Károly még meglepődött, hogy a napi négyszeri oldatcserére szoruló paciensei milyen jól bírják nemcsak a fizikai megterhelést, hanem az extrém hőséget is. Az idei kemény megpróbáltatáson inkább csak azon csodálkozott, hogy olykor az egészségesek többet panaszkodtak, mint a vesebetegek. Kétségtelen, az első nap mindenki, a betegek és az egészségesek is nagyon elfáradtak, de a következő napon már felvették a ritmust, és alapvetően valamennyien jól bírták – mondta a főorvos.

Schneider Károly szerint a RenBike Tour fő céljai teljesültek: a veseelégtelenséggel küzdők találkozhattak hasonló betegségben szenvedőkkel, akikkel megbeszélhették, ki hogyan éli ezt meg. Baráti kapcsolatok alakultak ki, amelyek remélhetőleg fennmaradnak, ez is segítheti a betegeket. Bebizonyíthatták nemcsak a világnak, hanem önmaguknak is, hogy ha betartják a szabályokat, a dializált vesebetegek nemcsak tanulhatnak, dolgozhatnak, az egészségesekével azonos életet élhetnek, hanem akár egy ilyen megterhelő túrán is részt vehetnek. Mindezek mellett – tette hozzá – orvosszakmailag is nagyon fontos bizonyíték ez a túra. Nemzetközi viták zajlanak ugyanis arról, lehet-e, szabad-e fizikai megterhelésnek kitenni a vesebetegeket. Sem Magyarországon, de külföldön sem dőlt még el ez a vita, sokak szerint veszélyes lehet, mások, köztük a főorvos is úgy véli, inkább hasznos egy ilyen megméretés. Ezt igazolja egyébként az is, hogy a tavalyi túrán részt vett dializált betegek egyikének sem romlott azóta az állapota.

bike3Már az első RenBalaton Tour-on kísérő nővérként részt vett Bátor Bálintné, aki kifejezetten azért tanult meg biciklizni, hogy betegeivel tarthasson. Természetesen az idei túráról sem maradhatott le a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház nővére. „Gizke”, ahogy ápoltjai hívják, már gyakorlott kerekezőként szállt biciklire idén, most már csak attól tartott, hogy ne legyen olyan hőség, mint tavaly. „Sajnos hiába reménykedtem, most is kifogott rajtunk az időjárás” – mesélte – „Esténként, amikor letekertük a távot, mindenki rohant a Balatonba, persze kivéve a PD-seket”. A hasi dialíziseseknek ugyanis tilos a fürdés a tóban, ügyelniük kell a peritoneális dialízishez szükséges, hasból kiálló katéter higiéniájára, elkerülendő a hashártyagyulladást. Gizke nemcsak könyvekből tudja mindezt, hiszen ő maga is hasi dializált beteg volt régebben, egészen öt évvel ezelőttig, amikor is veseátültetésen esett át. A betegeskedése alatt győzte meg az egészségügyi végzettségű Gizkét Schneider Károly, hogy mint érintett, és mint nővér, maradjon a kórházban segíteni a PD-s vesebetegeknek.

Gizke szerint nagyon fontos, hogy ne legyen betegségtudata a dializáltaknak, erre tanítja a győri kórházba kerülő, művesekezelés előtt álló pácienseket is. „Pontosan tudom, mennyire elkeskenyedik az ember, amikor kiderül, dialízisre szorul. Egy világ omlik össze benne. De lassanként, ha már el tudja fogadni, hogy a kezelések köré kell szervezni az életét, rájöhet, hogy nem kell betegnek tudnia magát. Ráadásul a hasi dialízis, amelyet a beteg saját maga végezhet el, óriási szabadságot ad. Például fel sem merült bennem, amikor még PD-s voltam, hogy spontánul ne utazhatnék el valahova, csak betettem az oldatokat a kocsiba és már mentem is. Mindig azt mondtam és mondom ma is, hogy én nem beteg vagyok, csak megváltozott az életem.”

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

Sport betegséggel? Lehetséges! Körbekerekezték a Balatont! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →