Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Savaria Történelmi Karnevál 2013 Szombathely – 2013. augusztus 22. – 2013. augusztus 25.

írta   /   2013-08-20  /   nincs hozzászólás

A Savaria Történelmi Karnevál nem csak Szombathely, de Közép-Európa legnagyobb jelmezes-historikus rendezvénye is. A karneválozó városban a látogatók egy különleges időutazás részeseivé válnak, ahol a 2000 éves történelem, a művészetek, és a hagyományok találkoznak a jelenben. A történelem órán tanultak megelevenednek, sőt kézzelfoghatóvá válnak, ami kicsik és nagyok számára egyaránt varázslatos élmény!savaria

A gyermekeket furfangos vetélkedők, ókori és középkori játékok, kézműves műhely várja a Kalandparkban, emellett a Gyöngyös-patakon kenuzhatnak is, ami minden évben népszerű a lurkók körében. A karnevál “lelke” vitathatatlanul a Borok Utcája, ahol a 2013-as Karnevál Bora mellett – ami egy 2011-es Balaton-felvidéki Chardonnay lett – a legkiválóbb borászatok nedűit kóstolhatják a karneválozók. De a szervezők gondoltak a “folyékony kenyér” híveire is, akik szintén megtalálják a kedvükre valót a Sörtéren. A karneváli sokadalomban lesz Rabszolgavásár, és Háremrablás. Gólyalábasok, mutatványosok, zászlóforgatók és tűz zsonglőrök fokozzák a jó hangulatot, és a legfinomabb étkek ejtik kísértésbe a haspártiakat. Emellett a Mediterrán udvarban(ahol pénteken Lajsz András bármixerpörgeti a shakert) és a Keleti bazárban akusztikus zenei produkciók, és táncbemutatók várják a látogatókat -a merészebbek egy-két tánclépést is elsajátíthatnak majd! Idén a város múzeumai is egységesen csatlakoznak a karneválhoz, akik szintén attraktív programokkal szolgálnak.

A fesztivál újdonsága a Zsidó udvar és bazár lesz, ami a Zrínyi utcában kapott helyet – előadásokkal, koncertekkel, és sok-sok érdekességgel. Augusztus 24-én délután Mautner Zsófia, a Chilli&Vanília gasztro-blog szerzője a kóser ételek világába kalauzol el minket.

A Városháza előtti téren a Nyugat-Dunántúl régió hagyományokban bővelkedő tájegysége, a Rábaköz mutatkozik be. Savaria polgárai és a városba látogató vendégek megismerhetik a térség remek tájételeit, itókáit, kézműves termékeit, népművészeti hagyományait és kulturális értékeit.

Szombat este most is zsúfolásig megtelik a belváros, hiszen lassan másfél évtizede a Savaria Történelmi Karnevál legnépszerűbb attrakciója a Jelmezes Felvonulás. A résztvevők felidézik a város római alapítóinak öltözetei mellett, a honfoglaló magyarok viseleteit, illetve a reneszánsz és barokk kor pompázatos ruháit.

Augusztus 22-én a Sörtér “Szombathelyi Nappal” kezd. Helyi bandák csapnak a húrok közé: a Re-Akció, az Orr zenekar, az országosan is elismert VoulerMouche, valamint a Blues Jam.

Augusztus 24-én este Rúzsa Magdi, Artisjus-díjas énekesnő kápráztatja el a nagyérdeműt- minden bizonnyal ez lesz az idei karnevál legnépszerűbb koncertje. Az illusztris fellépők sora itt még nem ér véget: a karnevál ideje alatt Szombathelyre látogat Malek Andrea a Budapest Jazz Orchestraval, koncertet ad a 25 éves Csík zenekar, a 30 éves Ghymes, és fellép Falusi Mariann és Bíró Eszter is.

Idén először a Savaria Történelmi Karnevál, azon belül a Történelmi Témapark ad otthont az egyre népszerűbb Felföldi Játékok OB döntőjének, Savaria Kupa 2013 címmel.

Néhány helyszínre belépőt kell váltani, bővebb infók: savariakarneval.hu.

Forrás: port.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Savaria Történelmi Karnevál 2013 Szombathely – 2013. augusztus 22. – 2013. augusztus 25. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →