Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Sanghaj szenved a szmogtól

írta   /   2013-12-07  /   nincs hozzászólás

A felső határértéket is meghaladta a levegő szennyezettsége pénteken Sanghajban, a metropolisz mellett Kelet-Kína többi része is szenved a szmogtól. Korlátozták a távolsági buszjáratokat, töröltek belföldi légi járatokat, a legszennyezettebb térségekben a tanítást is fel kellett függeszteni.
shanghaismog   A sanghaji székhelyű amerikai főkonzulátus mérései szerint a péntek a 24 milliós város történetének egyik legszmogosabb délutánját hozta el.
A legveszélyesebbnek számító, 2,5 mikrométer (PM2,5) átmérőjűnél is kisebb, úgynevezett finom porszemcsék köbméterenkénti aránya második napja a 300-as érték felett van. Ez kifejezetten veszélyesnek minősül, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 20 alatti értéket minősíti egészségesnek. Péntek délután a PM2,5 értéke az 500-at is meghaladta, ami a mérési kategórián kívül esik, és a kínai 75-ös határértéknek is több mint a hatszorosa.
A város vezetői arra figyelmeztetettek, hogy a szennyezés az egészséges emberek szervezetét is megterheli, s azt javasolták, hogy az emberek kültéren ne tevékenykedjenek, az idősek és a gyerekek pedig maradjanak otthon.
A látótávolság a város egyes pontjain 100 méterre csökkent, a Putung nemzetközi reptér szinte az összes belföldi járatát törölte, több útpálya csütörtök óta le van zárva, a komp- és hajóközlekedést, illetve a távolsági buszjáratokat is korlátozzák.
Az országos meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az ország keleti és déli részének többsége szmogtól és ködtől szenved, összesen 25 tartomány és tartományi jogú város. Legrosszabb a helyzet Csöcsiang, Csiangszu és Anhuj tartományokban. Csütörtökön Nanking és Csingtao városok a tanítást is kénytelenek voltak felfüggeszteni, megtiltották a kültéri rendezvényeket és az ipari termelés részleges befagyasztását kezdeményezték.
A meteorológusok szerint a következő napokban nem várható jelentős hidegfront a térségben, vagyis a szmog a hét végéig biztosan nem távozik.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Sanghaj szenved a szmogtól QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →