Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Rövidesen kezdődik a bírósági per a cseh metilalkohol-mérgezési ügyben

írta   /   2014-01-16  /   nincs hozzászólás

Egy helyi háborús konfliktus következményeihez hasonlíthatóak a 2012-es csehországi metilalkohol-mérgezés következményei – állítja Jan Sladky dél-morvaországi államügyész, aki kedden Brünnben sajtóértekezleten ismertette a rövidesen kezdődő bírósági tárgyalás hátterét.

metil   Sladky bejelentette, hogy az államügyészség a vizsgálatok lezárása után pénteken Zlínben már megtette a vádemelést az ügyben, s most az ottani bíróság dönti el, mikor kezdődik a nagy érdeklődéssel várt tárgyalás.
A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, miután a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása következtében többen meghaltak.
Közvetlenül az ügy kirobbanása után 2012-ben 38 személy halt meg, 79 személy pedig a súlyos mérgezés következtében részleges vagy tartós egészségkárosodást szenvedett. A 38 halálos áldozat közül 13 nő volt. Az áldozatok száma mára 48-ra emelkedett.
A botrányos ügy rövidesen induló fő perében 31 személy, köztük két nő áll a bíróság elé. Hét személy ellen az a vád, hogy tudatosan, tervezetten okozták emberek halálát.
“Személyes véleményem, hogy a metanol-ügy következményei minden túlzás nélkül hasonlíthatóak egy helyi háborús konfliktus következményeihez. A vádlottak tetteinek következtében 38 ember vesztette életét, 79 pedig súlyos egészségkárosodást szenvedett” – jelentette ki Sladky.
Radomír Koudela zlíni bíró úgy véli, hogy a főtárgyalás több hónapig is eltart. A 2013-as év halálos áldozatait külön bírósági perben vizsgálják meg.
Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol forgalomba és elfogyasztásra került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Rövidesen kezdődik a bírósági per a cseh metilalkohol-mérgezési ügyben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →